Gardijan: Dragi milijarderi, platite još manje poreza

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 07.Avg.2010, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardijan: Dragi milijarderi, platite još manje poreza

LONDON - Dve trećine američkih korporacija, dovijajući se na razne načine uspeva da ne plaća nikakve federalne poreze i time američku federalnu kasu godišnje lišavaju skoro 40 milijardi dolara, piše kolumnista londonskog Gardijana, reagujući na vest da se četrdesetak američkih milijardera obavezalo da polovinu svog bogatstva svojevoljno poklone dobrotvornim ustanovama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Tih 40 milijardi, zbog kojih se dodatni porezi tovare na siromašne i trpe vladini fondovi za projekte namenjene opštem dobru, zanemarljivom čini količinu para koju su obećala četrdesetorica milijardera, preneo je Bi-Bi-Si.

Ako bogati zaista žele da izgrade bolji svet, savetuje kolumnista Gardijana, onda bi mogli da se obavežu na nešto drugo - da poreze plaćaju u punom iznosu i na vreme, da ne lobiraju protiv oporezivanja i uvođenja regulativnih mera i da izbegavaju stvaranje monopola.

I to nije sve, nastavlja "Gardijan", bogati bi mogli da se obavežu i da će zaposlenima isplaćivati bolje plate i penzije, garantovati im posao i obezbediti bolje uslove rada. Pa i više - bogati bi mogli da se obavežu i da će izrađivati proizvode i koristiti način proizvodnje koji životnu sredinu neće ubijati, sakatiti i nanositi joj štetu i od kojih se ljudi neće razboljevati.

Kada bogati svoje potpise stave ispod jedne ovakve obaveze, zaključuje Gardijan, biće to povod ne samo za apluaze, već i razlog za slavlje na ulicama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.