Ganić neće biti izručen Srbiji?

Izvor: B92, 22.Mar.2010, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ganić neće biti izručen Srbiji?

Sarajevo -- Uvereni smo da engleski sudovi neće dozvoliti da Srbiji bude izručen bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić, izjavio je Ganićev pravni savetnik Damir Arnaut.

Arnaut je rekao da će 25. marta pred londonskim sudom biti održano ročište, na kojem će Ganićeva odbrana prezentirati dokaze da je "zahtev Srbije potpuno neosnovan" i da će tražiti njegovo odbacivanje.

"Najverovatnije će iduće sedmice biti zakazano ročište, na kojem će tužilaštvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje zastupa Srbiju u ovom postupku, imati priliku da ponudi dokaze, ukoliko ih bude imalo", rekao je on.

Arnaut je objasnio da ovaj proces ide svojim tokom i da se nada se da neće biti potrebno više od dva ročišta da se dokaže neosnovanosz zahteva beograda.

"Ukoliko je Srbija dostavila dokaze, to je rok do Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije treba da sertifikuje taj zahtev. Ukoliko se to ne dogodi do 13. aprila, prema engleskom zakonodavstvu, Ganić će automatski biti pušten na slobodu", rekao je Arnaut.

On je podsetio da Srbija ima rok do 13. aprila da dostavi zahtev za ekstradiciju.

Prema njegovim rečima, postoje "različite informacije o tome da li je Srbija već dostavila zahtev za Ganićevu ekstradiciju".

"Englesko tužilaštvo još nema informaciju da li je zahtev dostavljen ili nije, jer se on dostavlja Houm ofisu. Tek ukoliko Home office odluči da ga sertifikuje, onda ga prosleđuje dalje sudovima i onda ćemo o njemu biti zvanično upoznati", rekao je Arnaut.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da njegova zemlja neće insistirati da Ganić bude izručen Srbiji, Arnaut je istakao da očekuje da će ovu izjavu pratiti konkretna dela.

"Ukoliko ta dela dovedu do toga da ovaj proces bude okončan do 13. aprila, videćemo to kao znak za moguću saradnju između BiH i Srbije. Ukoliko se proces oduži i uđemo u dug sudski postupak, šanse za saradnju između dve zemlje biće svedene na najniži mogući nivo", rekao je Arnaut.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.