Ganić naredio napade u Sarajevu

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2010, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ganić naredio napade u Sarajevu"

Bivši član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić naredio je napade u Sarajevu 1992, godine, koji su bili nelegalni prema odredbama Ženevske konvencije, izjavio je pred sudom u Londonu advokat DŽejms Luis.

Ganić se juče pojavio pred većem Suda za ekstradicije u Londonu, gde je počela glavna rasprava povodom zahteva Srbije za njegovo izručenje.

Advokat Luis, koji zastupa srpsku vladu, koristio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je video snimke, mape i izjave svedoka kako bi opisao seriju napada koji su se dogodili u Sarajevu 1992. godine, preneo je AP.

Advokat je opisao napad na ambulantna kola u kojima su se nalazili nenaoružani vojnici, na koje je pucano u trenutku kada su pokušali da se predaju. Taj incident, rekao je Luis, pratilo je granatiranje bolnice narednog dana.

Smatra se da je Ganić delovao sa drugima, a njihovo činjenje može se smatrati ratnim zločinom, rekao je Luis.

Advokat Luis bi u naredna četiri dana rasprave trebalo da obrazloži ličnu ulogu Ganića u zločinima.

Pre početka suđenja, Ganić je ispred zgrade suda novinarima rekao da je zahtev Srbije politički motivisan i da ona pokušava da "manipuliše britanskim pravosudnim sistemom".

"Oni se nadaju da će ponovo napisati istoriju, jer je to država koja je počinila genocid", rekao je Ganić za Srbiju.

Ispred suda okupilo se više demonstranata od kojih su neki nosili plakate na kojima je pisalo "Ganić: Ruke su mu krvave".

Očekuje se da će sudu trebati nekoliko sedmica do donošenja odluke o Ganićevom izručenju, navela je američka agencija.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a 10 dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora, uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovom izručenju.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.