GAJILI ZMIJU U NEDRIMA, A NISU BILI SVESNI: Panika u Londonu - Ruski špijun uspeo da stigne do srca britanske obaveštajne službe

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024, 19:43

GAJILI ZMIJU U NEDRIMA, A NISU BILI SVESNI: Panika u Londonu - Ruski špijun uspeo da stigne do srca britanske obaveštajne službe

Britanske bezbednosne službe su 2021. godine započele zvaničnu istragu o odnosu C2 i Rusije.

Misteriozni špijun, poznat samo pod kodnim imenom C2, doveo je do velikog raskola i panike u Velikoj Britaniji. U pitanju je čovek koji je zatražio azil, kako bi pobegao iz Avganistana. Kada je stigao u London, počeo je da radi za britansku službu, sastajao se sa najvišim zvaničnicima, uključujući kralja Čarlsa, da bi sve dobilo neočekivan obrt. On je sada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << optužen da je ruski špijun koji je uspeo da stigne do srca britanske obaveštajne službe. Njegov cilj je navodno bio da nabavi informacije o naoružanju i novim planovima vojske.

Čovek poznat kao C2 je priznao da je lagao u svom zahtevu za azil, ali je odbacio navode o špijunaži. Ipak, britanski državni zvaničnici ga smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Navodni ruski špijun ima dva državljanstva – rusko i britansko. U Ujedinjenom Kraljevstvu je radio u visokim državnim institucijama, kao što su tajna obaveštajna služba MI6, Forin ofis, Ministarstvo odbrane i Vladin štab za komunikacije (GCHK). Radio je pod premijerima Gordonom Braunom i Dejvidom Kameronom. Zbog rada na pomenutim mestima, C2 je imao pristup strogo poverljivim dokumentima, a 2000-ih se čak upoznao i sa tadašnjim prestolonaslednikom, sada kraljem Čarlsom i princom Vilijamom.

C2 je živeo u Rusiji od 1994. godine, plativši krijumčaru da ga uvede u zemlju iz Avganistana nakon što je dve godine ranije pala vlada koju je podržavao Sovjetski Savez. Tokom narednih šest godina u Rusiji, naučio je jezik i oženio se ruskom državljankom.

Suspected Russian spy 'worked for MI6 with top secret documents and even met King Charles'. #C2 #GRUhttps://t.co/M3aRGcXS1i

— Beddington Mole (@CroydonRockets) February 8, 2024

Zatim je 2000. godine od švercera nabavio lažni pasoš kako bi mogao bez problema da prođe londonski aerodrom Hitrou. Ali, dok je bio na aerodromu otišao je do zvaničnika graničnih snaga i zatražio azil, rekavši da beži od talibana. Dakle, tvrdio je da je pobegao direktno iz Avganistana, nije pominjao Rusiju.

Kao izbeglica, u Velikoj Britaniji je identifikovan samo kao C2.

Početkom 2000-ih, C2 počinje da radi za Forin ofis u Avganistanu. Dok je radio za britansku Vladu u Avganistanu, rečeno je da je C2 upravo tada imao pristup tajnim dokumentima.

Godina kasnije, tačnije 2019, oduzeto mu je britansko državljanstvo i izbačen iz zemlje, jer je Služba bezbednosti MI5 verovala da je C2 agent GRU, odnosno ruske vojne obaveštajne agencije. Britanski zvaničnici su ocenili da predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost i da ni po koju cenu ne sme da bude pušten nazad u Veliku Britaniju.

Na saslušanju pred Specijalnom žalbenom komisijom za imigraciju, C2 je priznao da je lagao u svom zahtevu za azil, ali je tvrdio da je to uradio jer se plašio da će biti depotovan. Negirao je optužbe za špijunažu.

Naime, C2 je priznao da je razmenjivao gole slike i kopije ličnih karata ruskim vojnim zvaničnicima, za koje je MI5 kasnije otkrila da su agenti ruske obaveštajne službe.

Dok je radio za Forin ofis, upoznao je članove kraljevske porodice i političare.

C2 tvrdi da su pakistanske obaveštajne službe, ISI, dok je radio u Avganistanu, pokušavale da ga regrutuju, tražeći od njega da sazna informacije o oružju Velike Britanije.

- Tražili su od mene da dođem do informacija koje je oružje Velika Britanija koristila - rekao je on.

Takođe je kazao da je pre zaposlenja u britanskim službama, bio podvrgnut temeljnoj istrazi, kao i da ne bi dobio nikakvu funkciju da je bilo ičega sumnjivog, ali vlada to osporava. Zvaničnici su odbili da kažu da li je C2 ikada bio zaposlen u nekoj od službi bezbednosti.

Osumnjičeni špijun tvrdi da nikada nije sumnjao da su njegovi ruski kontakti bili obaveštajci.

Kada je prestao da radi u Forin ofisu, ostao je u Avganistanu, gde je, kako je otkriveno, bio u bliskom kontaktu sa ruskim državnim zvaničnicima i posetio Rusiju šest puta.

Britanski mediji pišu kako je C2 od pete godine bio pripreman da bi se jednog dana "infiltrirao" u Veliku Britaniju.

C2 je rekao da ga je britanski zvaničnik po imenu "Robert" optužio da je od detinjstva bio obučavan da postane špijun za Rusiju i da radi kao agent GRU-a.

Posle tih optužbi, britanski zvaničnik je od njega zatražio da prođe poligraf, što nije bilo uspešno.

Takođe je tvrdio da ga je takozvani Robert obavestio da je MI5 znao za njegov kontakt sa Rusijom još od 2004. godine.

Advokat navodnog špijuna, Robert Palmer, branio je svog klijenta na sudu, rekvaši da je C2 rizikovao svoj život, radeći za Forin ofis u Avganistanu i da je imao "dosije o lojalnosti Velikoj Britaniji".

Pomenute optužbe dovode u pitanje nacionalnu bezbednost, posebno imajući u vidu i pet navodnih ruskih špijuna iz Bugarske, koji su se našli pred sudom prošlog septembra.

Izvor: Srbija Danas/Nova.rs

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.