Futuristički mjuzikl uz pesme Dejvida Bouvija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2011, 03:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Futuristički mjuzikl uz pesme Dejvida Bouvija

LONDON -

Mjuzikl zasnovan na pesmama slavnog britanskog muzičara Dejvida Bouvija pod nazivom "Heroes: The Musical" imaće premijeru u martu u Londonu, piše list "Gardijan".

Mjuzikl zamišljen kao futuristička fantazija, govori o čuvenom majoru Tomu, liku koji se spominje u pesmi Bouvija - "Space Oddity".

Bouvi, jedan od najuspešnijih britanskih tekstopisaca, retko dozvoljava da se njegove pesme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koriste na ovaj način, te je autor mjuzikla Dip Sing bio iznenađen kada je Bouvi pristao da njegove pesme budu korišćene u predstavi.

"Njegovi saradnici su nas upozorili da su male šanse da bi bio zainteresovan za ovaj projekat, kao i da su ga već pitali za istu stvar više puta", dodao je on.

Sing, bivši tekstopisac, uveren je da je Bouvi popustio ovog puta, jer mjuzikl nije nostalgična priča o sedamdesetim godinama, već je smešten u budućnost i ima za cilj da pokaže "vanvremenski značaj" Bouvijevih stihova.

Drugi mjuzikli sa londonskog "Vest Enda" u kojima je korišćena muzika grupa "Kvin", "Abba" i "Mednes", postigli su veliki uspeh, nudeći publici priliku da evociraju uspomene iz svoje mladosti.

"Nismo želeli da Bouvi misli da će to biti 'tribjut' šou i mislim da je zbog toga i pristao", dodao je Sing.

Ansambl će činiti više od 30 izvođača koje će na sceni pratiti bend, a mjuzikl će obuhvatiti oko 20 pesama, kao što su "Heroes", "The Man Who Sold The World", "The Jean Genie", "Let's Dance".

Reditelj i koreograf mjuzikla je Metju Gould, koji je stalni reditelj mjuzikla na "Vest Endu", uključujući predstave "Jadnici" i "Mačke".

"Imali smo veliku slobodu kada je ples u pitanju. Bouvi je veliki ljubitelj savremenog plesa, a koristićemo i nešto od njegove muzike iz osamdesetih godina", objasnio je Gould.

Prihod od mjuzikla namenjen je dobrotvornim organizacijama koje koriste izvođačke umetnosti kako bi pomogli siromašnim mladim ljudima i osobama sa posebnim potrebama da nauče nove veštine.

Bouvi je odobrio 2008. da se neke njegove pesme koriste u mjuziklu koji bi bio rađen po kultnom naučno-fantastičnom filmu "Čovek koji je pao na Zemlju" Nikolasa Roega, međutim mjuzikl još uvek nije završen, a u filmu iz 1976, u kome je britanski muzičar igrao vanzemaljca, njegova muzika nije korišćena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.