Fotografija „Bitlsa” na Ebi roudu prodata za 20.000 evra

Izvor: Politika, 23.Maj.2012, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografija „Bitlsa” na Ebi roudu prodata za 20.000 evra

Fotografija „Bitlsa” koji prelaze ulicu na Ebi roudu, ali u suprotnom smeru u odnosu na onu čuvenu fotografiju iz istorije popularne muzike, prodata je preksinoć na aukciji u Londonu za 16.000 funti, odnosno 19.890 evra.

Jednog toplog avgustovskog dana 1969. godine fotograf Ijan Makmilan popeo se na merdevine pored puta da bi fotografisao liverpulsku četvorku kako prelazi ulicu (sa leve na desnu stranu), za naslovnu stranu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njihovog čuvenog albuma „Ebi roud”. Fotografisanje je trajalo svega 10 minuta, a policajac je za to vreme zadržavao saobraćaj.

Fotografija, koja je prodata za skoro 20.000 evra, prikazuje „Bitlse” kako se kreću u suprotnom smeru kretanja u odnosu na naslovnicu albuma – zdesna nalevo, i jedna je od svega šest fotografija snimljenih tog dana. Ono što je najzanimljivije na ovoj fotografiji jeste to što Pol Makartni nosi sandale.

U čuvenoj verziji fotografije, Makartni je bosonog i neusaglašen sa ostatkom benda, što je tada shvaćeno kao da je Makartni u svađi sa ostatkom benda. Makartni je uvek tvrdio da je bio bosonog jer mu je bilo vruće tok dana na snimanju, što poznata fotografija i potvrđuje.

Makmilan, koji je preminuo 2006, rekao je da je naslovna strana albuma peta od šest fotografija i da je izazovna jer su svima noge bile u savršenoj „V” formaciji.

„Fotografija se naziva ikonom šezdesetih godina i pretpostavljam da to i jeste. Razlog njene popularnosti je jednostavnost. To je stilizovana fotografija sa kojom ljudi mogu da se poistovete, a i nastala je na mestu gde i danas mogu da šetaju.”

R. S.

objavljeno: 23.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.