Fantastična čitaonica u Domu omladine Beograda

Izvor: Art-anima.com, 30.Sep.2013, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fantastična čitaonica u Domu omladine Beograda

Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" u ponedeljak 30. septembra 2013. godine (19h), organizuje tribinu "Fantastična čitaonica", koja će biti posvećena romanu "Osama" izraelskog pisca naučne fantastike Lavija Tidhara. Moderator je Bojan Butković, a tribina se održava na prvom spratu Doma omladine Beograda.  

Lavi Tidhar je odrastao u izraelskom kibucu (u čudnom projektu zajedničkog odgajanja ’zajedničke’ dece). Selio se po svetu, a trenutno je spustio sidro u Londonu. Aktivno se bavi pisanjem i podsticanjem fantastičkog stvaralaštva sa neegleskog govornog područja radom na antologijama "World SF" i istoimenom veb-portalu.

U svetu u kom ne postoji pretnja globalnog terorizma, Džo, privatno njuškalo, unajmljen je da nađe malo poznatog autora serijala palp romana o Osami bin Ladenu, Osvetniku. Potraga ga vodi od azijskih zabiti u evropske prestonice, dok se misterija produbljuje: ko je on, zapravo, i da li su te knjižice puka fikcija? Dok mu se identitet raspada u bekstvu od nepoznate potere, Džo otkriva senoviti svet utvara, izbeglica koje blude njegovim svetom. Šta su? Odakle su? Šta žele? Džo zna kako bi priča trebalo da se završi, ali nije spreman, ni za otkrovenje koje će naći u Njujorku, i, najposle, na brdašcetu iznad Kabula, ni za izbor koji će biti pred njim...

"U Osami, Lavi Tidhar vešto dubi u post-11-septembar podsvesno, spajajući elemente noara, dokumentarnog, alternativne istorije i međunarodnog trilera u onespokojavajuć ali ubedljiv prikaz današnjice."

Roman "Osama" osvojio je Svetsku nagradu za fantastiku 2012. godine, a bio je i u užem izboru za nagrade "Džon V. Kembel", "BSFA". Kritika ga hvali i poredi sa Dikovim "Čovekom u visokom dvorcu".

Ulaz na tribinu je slobodan.
 
 

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.