Faktori nemira pod lupom Pentagona

Izvor: B92, 14.Jun.2014, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faktori nemira pod lupom Pentagona

London -- Pentagon "pumpa" milione dolara godišnje u programe kojima se istražuju faktori odgovorni za izazivanje građanskih nemira širom sveta, piše londonski Gardijan.

U okviru američkog ministarstva odbrane takvim programima se od 2008. godine bavi Istraživačka inicijativa Minerva, u partnerstvu sa američkim univerzitetima "kako bi unapredio bazično razumevanje tog ministarstva za socijalne, kulturne, bihevioralne i političke snage koje oblikuju regione u svetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od strateške važnosti za SAD", navedeno je u Gardijanu.

Analizirajući dotične programe, novinar Gardijana je došao do zaključka da su mnogi od njih direktno uključeni u slučajeve masovnih protesta i drugih vidova građanskih nemira širom sveta poslednjih godina - od revolucije u Egiptu 2011, do protesta prošlog leta u Istanbulu.

Između ostalog, Univerzitet Louel je nedavno dobio dva miliona dolara za projekat proučavanja ponašanja terorista. U okviru tog projekta istraživaće se i to kako se deca uključuju u terorističke pokrete i u čemu su takva deca slična, a u čemu različita, od dece vojnika ili one koju regrutuju razne bande.

U Školi za međunarodne studije Denverskog univerziteta, ministarstvo odbrane SAD finansira projekat čiji je cilj "razumevanje nestabilnosti u zemljama osrednjih, a ne samo niskih prihoda."

Na to što Pentagon sponzoriše slične akademske projekte, u prošlosti se često gledalo sa sumnjom, pa i negodovanjem.

Američko antropološko društvo je postavljalo pitanje izvora finansiranja takvih projekata.

Direktor inicijative Minerva, dr Erin Ficdžerald, ističe da američko ministarstvo odbrane ozbiljno shvata svoju ulogu u očuvanju bezbednosti SAD, njenh građana, saveznika i partnera i da Minerva pomaže da dotično ministarvo boljim razumevanjem uzroka nestabilnosti bude "spremnije za dinamičnu budućnost bezbednosnog okruženja".
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pentagon troši milione na istraživanje građanskih nemira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2014

Pentagon pumpa milione dolara godišnje u programe kojima se istražuju faktori odgovorni za izazivanje građanskih nemira širom sveta, piše londonski Gardijan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.