Evropske berze: Dobri poslovni rezultati banaka podstakli evropske berze

Izvor: Press, 29.Jul.2016, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske berze: Dobri poslovni rezultati banaka podstakli evropske berze

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija porasle, najviše u bankarskom sektoru, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko banaka.
Foto: tradeprofessor.com
STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 odsto, nakon što je juče pao 0,9 odsto.
Londonski FTSE indeks bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u 9,30 sati na gubitku 0,3 odsto, dok su frankfurtski DAX i pariski CAC porasli između 0,1 i 0,3 odsto.
Najviše su jutros, u proseku 1,8 odsto, porasle cene akcija u bankarskom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko banaka. Iz tog je razloga akcija švajcarskog UBS-a poskupela 2,8, a britanskog Barclaysa 3,8 odsto.
Još je snažnije, 10 odsto, skočila cena akcije EDF-a, nakon što je uprava tog francuskog energetskog diva odobrila izgradnju nuklearne elektrane u Hinkley Pointu i poručila da veruje da će se i nova britanska vlada složiti s tim projektom.
Akcija modne grupe Kering poskupela je 6 odsto jer je njen vodeći brand Gucci u drugom tromesečju ostvario veću prodaju nego što su analitičari očekivali.
Na azijskim berzama su, cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na gubitku 0,4 odsto. No, od početka nedelje u plusu je 0,9 odsto.
Na Tokijskoj je berzi, međutim, Nikkei indeks jutros porastao 0,6 odsto, na 16.569 bodova. No, cele protekle nedelje izgubio je 0,35 odsto.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.