Zašto neke ptice lete u formaciji latičnog slova V? Rešena zagonetka.

Izvor: Blic, 12.Feb.2014, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto neke ptice lete u formaciji latičnog slova V? Rešena zagonetka.

Naučnici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu rešili su viševekovnu zagonetku: zašto neka jata ptica lete u obliku latiničnog slova V i ispostavilo se da ustvari na taj način mudro štede energiju! Svaka sledeća ptica u formaciji koristi vazdušne struje prethodne ptice

Vozači takođe znaju da mogu da uštede gorivo tako što će pratiti veliki kamion, jer on razbija i gura vazduh oko sebe praveći delimični >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vakuum, te vozilo iza kamiona nailazi na znatno manji otpor.

Kako kaže istraživač sa Kraljevskog veterinarskog koledža Stiven Portugal, ptice su ovaj zakon fizike shvatile mnogo pre ljudi.

Portugal i njegov tim postavili na ptice iz jata ćelavih ibisa uređaje za praćenje nalik na GPS i akcelerometar, odnosno merač ubrzanja za praćenje zamaha krila.

Rezultati su pokazali da ptice koriste vrhove krila ptica ispred sebe, koje prave vazdušnu struju, i tako se uzdižu.

Naučnici su pretpostavljali da ptice nalaze neke prednosti leta u latiničnoj V formaciji, ali još niko nije shvatio mehanizam, kojim bi to moglo biti zabieženo.

Uz pomoć austrijske grupe za zaštitu "Valderaptim" i njihovih letelica sa mikrosvetlima, britanski naučnici su pratili migraciju ptica u Italiju.

Za proučavanje pojave korišćeni su tzv. ćelavi ibisi

Uređaji za praćenje bili su toliko precizni da su u stvarnom vremenu beležili poziciju i brzinu svake ptice u jatu, dok je akcelerometar slao informacije o tome kojom brzinom i jačinom ptice zamahuju krilima.

Naučnici su zatim napravili simulaciju njihovih kretanja na kompjuteru. Profesor Džim Ašervud kaže da je bio impresioniran time kako je svaka ptica bila u stanju da "odgovori" na pokrete ptice ispred nje i da iskoristi mnoge zakone fizike, odnosno dinamike fluida.

Naučnici sada planiraju da istraže - na koji način ptice odlučuju ko predvodi jato na njihovim godišnjim migracijama širom Evrope!

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto neke ptice lete u formaciji latičnog slova V? Rešena zagonetka.

Izvor: Dzungla.org, 12.Feb.2014

Naučnici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu rešili su viševekovnu zagonetku: zašto neka jata ptica lete u obliku latiničnog slova V i ispostavilo se da ustvari na taj način mudro štede energiju!. OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.