Euro pod pritiskom zbog slabljenja ekonomije u eurozoni

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jan.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro pod pritiskom zbog slabljenja ekonomije u eurozoni

LONDON - Euro je oslabio na međunarodnim tržištima uslijed pojačane zabrinutosti u vezi izgleda za gospodarstvo eurozone, dok se britanska funta stabilizirala nakon najnovijih zbivanja na tamošnjoj političkoj sceni.

Euro je izložen pritiscima od početka tjedna jer su najnoviji podaci iz njemačkog gospodarstva pokazali da je Njemačka za dlaku izbjegla recesiju u drugoj polovini 2018. godine.

Pritiske >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je izazvalo i upozorenje predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da je gospodarstvo eurozone slabije nego što se očekivalo, podsjeća Reuters.

Britanska funta jutros je pak ojačala pred najavljeno glasovanje o povjerenju vladi britanske premijerke Therese May, a nakon što je u utorak britanski parlament odbacio sporazum za Brexit premijerke May, i to samo 10 tjedana prije nego što bi Velika Britanija trebala izaći iz Europske unije.

Funta je u utorak u jednom trenutku oslabila za više od jedan posto prema dolaru nakon takvog ishoda glasovanja u parlamentu, koji predstavlja veliki poraz za premijerku May a Britaniju primorava da razmotri drugačije opcije, uključujući i onu o sazivanju drugog referenduma.

U takvom ozračju jutros je cijena eura skliznula prema funti za 0,3 posto, na najniže razine u sedam tjedana od 88,44 penija.

Funta je ojačala i oko 0,26 posto prema dolaru, na 1,2891 dolara. Dolar je oslabio i blagih 0,1 posto prema jenu, na 108,56 jena.

U takvom je ozračju dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros blago oslabio, skliznuvši na 95,982 boda, nakon što je ojačao gotovo 0,5 posto u trgovanju dan ranije.

Eurom se pritom jutros trgovalo po 1,1418 dolara, što znači da mu se cijena zadržala oko razina zabilježenih na zatvaranju tržišta dan ranije.

I cijena švicarskog franka, koji zajedno s jenom dobiva na privlačnosti uslijed pojačane napetosti na političkom planu i zbog previranja na tržištima, ostala je više-manje nepromijenjena u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 0,9879 franaka za dolar.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.