Euro oslabio prema dolaru, podaci iz eurozone lošiji od onih iz SAD-a

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Apr.2019, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro oslabio prema dolaru, podaci iz eurozone lošiji od onih iz SAD-a

LONDON - Euro je u utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim valutnim tržištima budući da su se trgovci usredotočili na relativno dobre ekonomske podatke iz SAD-a.

Euro je prema dolaru oslabio 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,1190 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,3 posto, na 97,43 boda.

Trgovci su se fokusirali na izvješća o >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << aktivnostima u proizvodnom sektoru eurozone i SAD-a. Tako je izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo da su aktivnosti u industriji eurozone u ožujku zabilježile najveći pad u gotovo šest godina.

Izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM) pokazalo je pak oporavak aktivnosti u američkoj industriji u ožujku, ulijevajući nadu da je najveće svjetsko gospodarstvo otporno na izazove poput trgovinskih ratova i brexita.

Time je pao u drugi plan neočekivani podatak o padu prometa u američkoj maloprodaji u veljači.

Unatoč ograničenoj korelaciji između ta dva izvješća naznake slabosti predstavljat će test za tečaj eura, konstatira Kit Juckes iz francuske banke Societe Generale.

Među ostalim je valutama švicarski franak danas prekoračio razinu od 1,12 franka za euro, dosegnuvši nakratko vrijednost od 1,1182 franka za euro.

Adam Cole iz RBC Capital Marketsa drži da se neće zadržati na toj razini jer je Švicarska narodna banka (SNB) po njegovim riječima i dalje "osjetljiva" na jačanje domaće valute, posebno kada probije granicu od 1,12 franka za euro.

"SNB će posljednji među bankama u razvijenom svijetu podići ključne kamatne stope", ističe Cole.

Izrazitije je danas prema američkom dolaru oslabio njegov australski imenjak, čak 0,6 posto, na 70,65 američkih centi, nakon što je australska središnja banka zadržala ključne kamatne stope na važećoj razini, upozoravajući na "rizike koji bi mogli zakočiti svjetski gospodarski rast".

Australska je vlada danas snizila prognoze gospodarskog rasta, dodajući ipak da ne očekuje završetak pad aktivnosti nakon više od dvadeset godina neprekinutog rasta.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.