Euro oslabio, pod pritiskom valute izvoznika nafte

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Jan.2016, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro oslabio, pod pritiskom valute izvoznika nafte

LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna zbog pada cijena dionica na globalnim burzama ojačao japanski jen, dok su se zbog oštrog pada cijena nafte pod pritiskom našle valute velikih izvoznika 'crnog zlata'.

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 1,0915 dolara. Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, pa mu je cijena skliznula na >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 117,00 jena, a u jednom je trenutku zaronila na 116,51 jen, najnižu razinu od kolovoza. I euro je oslabio prema 'japancu', za 0,4 posto, na 127,70 jena.Uspon japanske valute zahvaljuje se njezinom statusu sigurnog utočišta za kapital u nesigurna vremena, pa su ulagači zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama sklonište za svoj kapital potražili u jenu, švicarskom franku i drugim sigurnijim investicijama.

A na Wall Streetu su i prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, pa su u prva dva tjedna Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks izgubili više od 8 posto. To je najgori početak na Wall Streetu u povijesti. Još su više, oko 18 posto, od početka godine pale cijene kineskih dionica, što je posljedica usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva i oštrog pada cijena nafte.

"Tržište nafte je u neredu, a to utječe i na ostala tržišta", kaže Tobias Davis, direktor u tvrtki Western Union.

A kako su cijene 'crnog zlata', zbog slabosti potražnje i prevelike proizvodnje, po prvi puta nakon 12 godina, zaronile ispod razine od 30 dolara, pod snažnim su se pritiskom našle 'naftne valute' - zemalja koje su veliki izvoznici nafte, kao što su Kanada i Norveška.Tako je tečaj kanadskog dolara prema američkom imenjaku skliznuo na najnižu razinu od 2003. godine.

Uz to, špekulira se da bi kanadska središnja banka već idućega tjedna mogla smanjiti kamatne stope kako bi podržala rast gospodarstva.

"Mnogi očekuju da će Kanada idućega tjedna smanjiti kamate, no slabost kanadske valute mogla bi navesti monetarne vlasti da odgode taj potez", kaže Tobias Davis.

Ulagači pažljivo prate i kretanje tečaja juana jer je deprecijacija kineske valute na početku ove godine izazvala strahovanja od devalvacije valuta u drugim zemljama regije, a time i nesigurnost na svjetskim financijskim tržištima.Prošloga je tjedna juan blago ojačao prema dolaru, no samo zahvaljujući, kako kažu trgovci, agresivnim intervencijama kineske središnje banke. Unatoč tome, u odnosu na početak godine juan je prema dolaru oslabio više od jedan posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.