Euro oslabio nakon odluka ECB-a

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Mar.2019, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro oslabio nakon odluka ECB-a

LONDON - Tečaj eura prema dolaru pritisnule su najnovije odluke Europske središnje banke (ECB) i na putu je najvećeg tjednog gubitka na međunarodnim tržištima u proteklih više od godinu dana, dok ulagači nove smjernice čekaju s američkog tržišta rada.

Tečaj eura jutros je blago ojačao u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije, na 1,1209 dolara, nakon što je oslabio oko jedan posto u četvrtak, spustivši se >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u jednom trenutku na 1,1176 dolara, najniže razine od lipnja 2017. godine.

Euro je stoga na putu najvećeg tjednog gubitka, od 1,5 posto, u proteklih više od godinu dana.

Snažno ga je u četvrtak pogodila vijest da je ECB odgodio podizanje kamatnih stopa za iduću godinu, snizio prognoze rasta za eurozonu i uveo novi krug jeftinih zajmova za banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je pak bio u blagom minusu, na 97,515 bodova.

Dolar je pritom oslabio oko 0,5 posto prema jenu, na 111,065 jena, jer je potražnja za jenom rasla zbog većeg zazora investitora od rizika uobičajenog u vremenima većih tenzija na političkom planu i tržišnih previranja.

Valute zemalja izvan eurozone, poput švedske krune i mađarske forinte, također su bile izložene većim pritiscima na slabljenje nakon odluke ECB-a usmjerene na zaustavljanje usporavanja aktivnosti u gospodarstvu.

S druge strane, dolar je dosegnuo najviše razine u ovoj godini prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta, uključujući i euro, budući da tržišta procjenjuju da će američkom gospodarstvu ići bolje nego europskom u idućim mjesecima, unatoč nekim slabostima u najvećem gospodarstvu svijeta.

Zbog daljnjih smjernica investitorima u fokusu će danas biti američko izvješće o zaposlenosti, koje bi po očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete trebalo pokazati oko 180 tisuća novootvorenih radnih mjesta u veljači.

Neki ulagači pitaju se ipak može li se dulje održati najnoviji uspon dolara.

"Slabija očekivanja u vezi kamatnih stopa u Europi znače vjerojatno jačanje dolara. A zasad će američki podaci s tržišta rada biti presudni koliko će daleko sve to ići", smatra valutni analitičar u banci Societe Generale Kit Juckes.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.