Euro ojačao prema dolaru i jenu, optimizam oko Italije

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Nov.2018, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro ojačao prema dolaru i jenu, optimizam oko Italije

LONDON - Tečaj eura u ponedjeljak je ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima jer su investitori bili skloniji riziku zbog naznaka mogućeg kompromisa u vezi talijanskog proračuna, a pripomogle su i nove vijesti o Brexitu.

Cijena eura jutros je ojačala 0,3 posto prema dolaru, na 1,1376 dolara, te za 0,7 posto prema jenu, pa se eurom jutros trgovalo po 128,90 jena. Povoljnijem ozračju pridonijelo je jačanje dionica jutros na europskim burzama te skok američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << terminskih indeksa.

Vijest iz Bruxellesa o potvrdi sporazuma o brexitu na nedjeljnom samitu čelnika EU-a pružila je podršku britanskoj funti, koja je jutros ojačala prema dolaru na oko 1,2833 dolara. Fokus tržišta polagano se sada preusmjerava ka britanskom parlamentu, koji još o njemu treba glasati.

Optimističnijem ozračju prema euru, pak, pripomogla je vijest da talijanska vlada razmatra mogućnost smanjenja proračunskog manjka u idućoj godinij na dva posto kako bi izbjegla kazneni postupak Europske komisije. U ponedjeljak je to izjavio jedan izvor iz talijanske vlade.

"Slabljenje političkog rizika u Europi moglo bi danas pomoći svim europskim valutama. Od potencijalno pozitivnih događanja izdvajaju se najnovija medijska izvješća da bi populistička vlada u Italiji mogla biti spremna na kompromis oko proračuna", smatra Valentin Marinov, direktor odjela valutne analize u banci Credit Agricole.

No, kako dodaje, tečajevi većine valuta će se vjerojatno kretati unutar uobičajenog raspona s obzirom na ključne događaje u ovom tjednu koje će tržišta pratiti radi daljnjih smjernica. Među tim su događajima govor predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella i samit 20 vodećih gospodarstava u svijetu (G20) u Argentini.

Na sastanku G20 u Buenos Airesu 30. studenoga očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarati o spornim trgovinskim pitanjima, što će imati određenog utjecaja na valute poput australskog i novozelandskog dolara s obzirom na bliske trgovinske veze tih zemalja s Kinom.

Veća sklonost riziku očitovala se, među ostalim, i u slabljenju japanske valute prema američkoj za oko 0,3 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak. Dolarom se u takvom ozračju jutros trgovalo po 113,25 jena.

Tečaj novozelandskog dolara prema američkom ostao je jutros gotov nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.