Euro na najvišoj razini prema dolaru u tri mjeseca

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Jan.2019, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro na najvišoj razini prema dolaru u tri mjeseca

LONDON - Euro se u četvrtak zadržao na najvišoj razini prema dolaru u tri mjeseca na međunarodnim tržištima valuta budući da su zelenu novčanicu zakočili signali iz američke središnje banke o suzdržanijem pristupu daljnjem podizanju ključnih kamatnih stopa.

Euro je prema dolaru bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan i njime se trgovalo po 1,1532 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta također je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bio gotovo nepromijenjen i iznosio je 95,22 indeksna boda. U srijedu je pao 0,7 posto.

U fokusu tržišta bio je zapisnik s prošle sjednice američke središnje banke koji je pokazao da je nekoliko dužnosnika zagovaralo zadržavanje ključnih kamatnih stopa u 2019. godini na postojećoj razini.

Ti su Fedovi signali trgovcima koji špekuliraju s padom dolara poslužili kao izlika za kupnju eura, potaknuvši u srijedu njegov rast na najvišu razinu prema dolaru od sredine listopada.

"Slabljenje dolara predstavlja davno potrebnu korekciju nakon neočekivano snažnih tjedana za američku valutu unatoč značajnom slabljenju očekivanja o kretanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u", ističe Ulrich Leuchtmann iz Commerbanka.

Današnji podaci iz Europe bili su prilično slabašni, pokazujući neočekivano snažan pad francuske industrijske proizvodnje u studenom i stagnaciju aktivnosti u švedskom gospodarstvu.

"Ta su kretanja (tečaja eura) više povezana sa špekulacijama o slabljenju dolara koje su potaknule kupnje kako bi se zaustavilo klizanje eura ispod određenih ključnih razina nego s izmjenom ocjena stanja u Europi", tvrdi Kamal Sharma iz londonskog ureda Bank of America Merrill Lyncha.

Među ostalim valutama isticao se kineski juan, koji je prekoračio ključnu razinu od 6,8 juana za dolar zahvaljujući nastavljenim američko-kineskim pregovorima o trgovini ali i najavljenim novim poticajima za drugo gospodarstvo svijeta.

Poboljšano raspoloženje na svjetskim tržištima zbog američko-kineskih pregovora poduprlo je i cijene nafte i drugih sirovina, pružajući time podršku valutama zemalja-izvoznica poput kanadskog dolara, koji se zadržao na najvišoj razini prema američkom imenjaku u više od mjesec dana, na 1,3230 kanadskih za jedan američki dolar.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.