Pala odluka: Zabrana mobilnih u školama

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 11:31

"Pala" odluka: Zabrana mobilnih u školama

Engleski ministri potvrdili da planiraju uvođenje zabrane korišćenja mobilnih telefona u školama.

Već su objavljene smernice za direktore, a kako navodi Gardijan, u njima se navodi da škole mogu na različite načine da sprovedu tu zabranu, što uključuje opcije od toga da učenici mobilne ostavljaju kod kuće, do toga da ih drže u ormarićima ili da im ostanu isključeni.

Britanski list još navodi da su istraživanja pokazala da 97 odsto 12-godišnjaka ima pametni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telefon, a upravo ti telefoni odvraćaju pažnju učenika i zbog tolike raširenosti telefona deca koja ih nemaju mogu biti izvrgnuta ruganju, što stvara pritisak na roditelje.

Džilijan Kigan, ministar obrazovanja, rekao je da su škole mesto gde deca uče, a mobilni im samo odvraćaju pažnju. "Dajemo učiteljima alat kojim mogu da poboljšaju ponašanje učenika, što će im olakšati podučavanje", dodao je ministar.

U smernicama za nastavnike objašnjeno je da bi pravila o mobilnim telefonima trebalo jasno predstaviti učenicima, kao i razloge zašto se uvode.

Takođe se dodaje i da učenici ne bi trebalo da viđaju nastavnike sa tim istim telefonima, osim ukoliko su im potrebni za rad.

Međutim, Džiof Barton, generalni sekretar Udruženja direktora škola i fakulteta, rekao je da je količina vremena koje neka deca provode na mobilnim telefonima zabrinjavajuća, ali da su ove smernice svejedno "nepostojeće rešenje za nepostojeći problem".

Dodao je da je veći problem to što deca toliko vremena na telefonima provode van škole.

Inače, većina škola već je prešla na to da je deci dopušteno da se mobilni telefoni koriste samo na odmoru ili tokom za to predviđenih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.