Elektronska izložba Biblioteke Matice srpske o Šekspiru

Izvor: Blic, 22.Apr.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronska izložba Biblioteke Matice srpske o Šekspiru

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu gradje iz svojih zbirki povodom 450 godina od rodjenja Vilijama Šekspira (1564 -1616).

Autorke postavke su Ivana Grgurić i Marina Šmudla, urednik Miro Vuksanović.

Izložba se može pogledati od danas do 28. maja u javnom katalogu Biblioteke. Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs, saopštila je Matica srpska.

Slavni engleski dramski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pisac, klasik svetske književnosti i pozorišne umetnosti, rođen je u Stratfordu, a karijeru započeo u Londonu kao glumac, pisac i suvlasnik pozorišta.

Njegov književni rad obuhvata istorijske drame (medju kojima su Kralj Ričard III, Henri V, Kralj Džon...), komedije (San letnje noći, Dva plemića iz Verone, Vesele žene vindzorske, Mletački trgovac), tragedije (Magbet, Romeo i Julija, Antonije i Kleopatra, Hamlet, Kralj Lir, Otelo, Koriolan...), narativne poeme (Venera i Adonis, Otmica Lukrecije) i 154 soneta.

U svojim delima Šekspir je slikao čovekove vrline i mane, osobine i psihička stanja ljudskog bića, stvorivši galeriju nezaboravnih likova i univerzalnih ljudskih sudbina. O književnom ugledu koji je uživao kod savremenika svedoče brojna izdanja i izvođenja njegovih dela na dvoru i u pozorištu.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Elektronska izložba Biblioteke Matice srpske o Šekspiru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2014

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki povodom 450 godina od rođenja Vilijama Šekspira (1564 -1616).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.