Ekonomija eurozone dodatno oslabila u ožujku

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Mar.2019, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija eurozone dodatno oslabila u ožujku

BRUXELLES - Gospodarske aktivnosti u eurozoni dodatno su oslabile u ožujku, zakočene kontinuiranim padom izvoznih narudžbi u okruženju političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i Brexita, pokazalo je u petak objavljeno izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni pao je u ožujku za 0,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 51,3 boda, procijenili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i obradu ekonomskih podataka.

Ključan je faktor posustajanja gospodarstva bio kontinuirani pad izvoznih narudžbi, šesti mjesec zaredom, istču u Markitu.

Smanjuju se i stari poslovi, što signalizira formiranje viška kapaciteta u gospodarstvu.

Proizvodni sektor bio je glavni izvor problema s najvećim padom aktivnosti u nešto više šest godina. Uslužni sektor pokazuje nešto veću otpornost, uz tek blago usporavanje u odnosu na veljaču ali i znatno nižu razinu aktivnosti u odnosu na prošlu godinu.

"Završetak prvog tromjesečja bio je slab za gospodarstvo eurozone, očitujući se u vrijednosti PMI-ja koja spada među najniže od 2014. godine", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Čini se da je oporavak u veljači od jednokratnih faktora poput prosvjeda 'žutih prsluka' u Francuskoj već posustao. Najviše brinu problemi u proizvodnom sektoru koji bilježi najveći pad aktivnosti od 2013. godine pod utjecajem najvećeg pada trgovinskog tokova od dužničke krize 2012. godine", napominje Williamson.

Očekivanja poslovnih čelnika za predstojeće razdoblje dodatno su pogoršana u odnosu na siječanj, ponajprije pod očekivanim utjecajem sniženih prognoza gospodarskog rasta, ističu u Markitu.

U fokusu su bojazni pojačana politička neizvjesnost, trgovinski ratovi i Brexit a ključno je područje očekivane slabosti i dalje automobilski sektor, navodi se u izvješću.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.