Ejup Ganić preti da će tužiti Srbiju!

Izvor: Press, 26.Avg.2010, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ejup Ganić preti da će tužiti Srbiju!

Bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić, koga Srbija traži zbog ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, razmatra da tuži Srbiju, izjavio je njegov pravni savetnik Damir Arnaut
- Ganić je punih pet meseci proveo u Londonu kao talac onog što je sud okarakterisao kao „zloupotrebu britanskog pravnog sistema u političke svrhe". To neminovno povlači dodatne pravne posledice >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << po Srbiju i od dana izricanja ove presude razmatraju se sve opcije, uključujući najpogodniji forum za takvu tužbu - rekao je Arnaut, koji je i savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića.
Upitan koliko iznose troškovi Ganićeve odbrane i na koji način će se oni finansirati, Arnaut kaže da „tačna suma nije toliko bitna", ali da je ona „daleko ispod iznosa od milion maraka, koju je plasirala SDA".
- Ganić ima pravo na povratak malog dela troškova od strane britanske vlade, a radi se na tome da ostatak plati Srbija - kazao je Arnaut, koji je podsetio da je i Haris Silajdžić 10. avgusta uputio pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem traži da se oslobodi državljanin BiH Ilija Jurišić, koji je u Beogradu osuđen na 12 godina „zbog zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli".
S druge strane, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da su izjave Silajdžića i Ganića „pokušaj političara da se mešaju u rad pravosudnih organa Srbije".
- Silajdžić i Ganić marširaju po pravosuđu Srbije! Ganić je bio u prilici da tuži Srbiju i ranije, ali to nije učinio. A što se tiče pisma Silajdžića u kome traži oslobađanje Jurišića, da li ste čuli da se ikad (predsednik Srbije) Boris Tadić mešao ili prejudicirao odluku bilo kog pravosudnog organa BiH? - upitao je Vekarić i dodao da su izjave koje dolaze iz Bosne pogodne za „prikupljanje jeftinih političkih poena".
Ejup Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta na osnovu poternice Srbiji, a britanski sud je 27. jula odlučio da on ne bude izručen Beogradu, gde treba da mu se sudi „za zločine počinjene nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.
U obrazloženju ove odluke sud je naveo da je srpsko tužilaštvo za ratne zločine ili nesposobno, ili politički instruisano! Sud je optužio srpsku stranu da je trgovala slučajem „Ganić", odnosno da je Beograd bio spreman na puštanje Ganića, a da se BiH ne buni zbog Rezolucije o Srebrenici. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je odlučilo da ne uloži žalbu, a tužilac Vladimir Vukčević je za Press rekao da su od žalbe odustali zbog dodatnih troškova koje bi morali da plate građani Velike Britanije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.