EPIDEMIJA NA ULICAMA: Agresivna vožnja se prenosi na druge vozače

Izvor: Kurir, 03.Dec.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPIDEMIJA NA ULICAMA: Agresivna vožnja se prenosi na druge vozače

BEOGRAD - Agresivna vožnja samo jednog vozača u saobraćaju može da izazove lančanu reakciju, pa i drugi učesnici u saobraćaju počinju da se ponašaju na isti način, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Londonske škole ekonomije i političkih nauka i jednog proizvođača guma.

Takva vožnja može izazvati niz opasnih situacija i dovesti do nesreće. Agresivna ili takmičarska vožnja razdražuje druge vozače >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji svoj bes iskaljuju na sledećem vozaču, dok tolerantna vožnja doprinosi da sigurnost bude veća i uslovi na putu manje stresni.

Agresivna vožnja može da se javi i kod vozača koji, inače, ne spadaju u kategoriju "problematičnih".

Istraživanje je pokazalo da bezbednost u saobraćaju smanjuju: guranje na saobraćajnim čvorištima, vožnja tik iza drugog vozila, neadekvatno nagoveštavanje smera daljeg kretanja, nepravilno menjanje voznih traka, "davanje lekcija" drugim učesnicima u saobraćaju i takmičenje sa drugim vozačima, psovanje učesnika u saobraćaju i korišćenje uvredljivih pokreta, kao i zastrašivanje.

Ilustracija: Profimedia

Agresivno ponašanje, kako je navedeno, može da se prekine: omogućavanje vozaču da se uključi u gust saobraćaj, pokazivanjem zahvalnosti za pokazanu uljudnost - kontaktom očima, osmehom, gestom rukom i izvinjenjem ako nekome smetamo.

Od svih vozača koji su učestvovali u istraživanju 55 odsto je priznalo da zbog pojedinaca koji ih na putu razljute ili izazovu, kasnije iskaljuju svoj bes na nekom drugom vozaču.

S druge strane, 87 odsto vozača je bilo saglasno da ih obzirnost drugog vozača stimuliše da budu i sami uviđavni prema drugima.

Većina anketiranih je istovremeno potvrdila da su im važni i izrazi zahvalnosti. Takođe, pokazalo se da agresija i ljubaznost za volanom mogu da pokrenu lanac događaja koji stvaraju ili ugodniju i sigurniju okolinu, ili pak stresne i opasne uslove za vozače.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.