Izvor: Beta, 14.Maj.2014, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD prognozira Srbiji slabiji privredni rast

LONDON, 14. maja 2014. (Beta) - Srbija će imati ove i iduće godine privredni rast od jedan odsto, što je više nego upola manje nego 2013, objavila je u sredu Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD je istovremeno upozorila da bi rast mogao da bude i niži u slučaju negativnog razvoja dogadjaja u svetu.

Prognoza ekonomskog rasta Srbije snižena je na procenat sa 1,3 odsto - prognoziranih u januaru, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << verovatnog znatnog smanjenja rashoda nove vlade Srbije.

Takodje, obrazložio je EBRD, Srbija ima značajne trgovinske i investicione veze sa Rusijom, što dodatno doprinosi povećanju neizvesnosti u sadašnjoj klimi.

Prošle godine Srbija je ostvarila ekonomski rast od 2,5 odsto zahvaljujući dobroj žetvi i velikom rastu izvoza, uglavnom automobilske industrije, navodi se u Regionalnim ekonomskim prognozama evropskog kreditora.

Po ocenama EBRD, za Srbiju je sada ključna restriktivna fiskalna politika koja će kočiti rast u naredne dve godine, ali će izvoz u 2014. nastaviti da bude pokretač rasta.

U izveštaju se navodi da je inflacija u Srbiji znatno smanjena poslednjih meseci ali i ukazuje na problem velikog deficita, koji je iznad sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), i velikog javnog duga, iznad 60 odsto BDP.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EBRD prognozira Srbiji slabiji privredni rast

Izvor: EurActiv Srbija, 14.Maj.2014

Srbija će 2014. i 2015. godine imati privredni rast od 1%, više nego upola manji nego 2013, objavila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) upozoravajući istovremeno da bi rast mogao da bude i niži u slučaju negativnog razvoja dogadjaja spolja. Privredni rast Srbije biće manji nego u zemljama...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.