EBRD: Zajam za Novosadsku toplanu

Izvor: B92, 12.Jan.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Zajam za Novosadsku toplanu

London -- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra odobravanje zajma od 18,5 miliona evra za obnovu i modernizaciju sistema grejanja u Novom Sadu.

Zajam bi dobilo Javno komunalno preduzeće Novosadska toplana koje proizvodi i isporučuje toplotnu energiju i toplu vodu gradu Novom Sadu.

Ukupna vrednost projekta koji za cilj ima povećanje energetske efikasnosti i reformu sistema naplate procenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na 20,6 miliona evra.

Evropski kreditor će o zajmu za Novosadsku toplanu odlučiti sredinom marta. Predviđena modernizacija Novosadske toplane, druge po veličini toplane u Srbiji, obuhvata modernizaciju podstanica i pilot projekat korišćenja biomase.

Takođe je predviđena instalacija ventila koji će omogućiti merenje potrošnje u oglednim zgradama. Novi Sad bi tako postao prvi grad u Srbiji sa sistemom koji potrošačima omogućava da kontrolišu koliko toplotne energije troše.

JKP Novosadska toplana trenutno u Novom Sadu greje oko 75 odsto stambenih objekata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.