EBA: Ne prihvatajte bitkoin

Izvor: B92, 04.Jul.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBA: Ne prihvatajte bitkoin

London -- Evropska bankarska agencija EBA pozvale je finasijske institucije da ne prihvataju bitkoin i ostale virtuelne monete u svojim transakcijama.

U svom današnjem komunikeu EBA savetuje nadzornim nacionalnim organima da obeshrabre nacionalne finasijske institucije da kupuju, poseduju ili prodaju virtuelne monete sve dok se ne usvoji zvanična regulativa ovih za transakcije digitanim valutama, preneli su belgijski mediji.

EBA oslanjajući se na podatke Evropske centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke i evropske uprave za obveznice i berze (ESMA) ocenjuje da rizici u pogledu upotrebe virtuelnih moneta prevazaleze njihove dobre strane kao što je brzina i ekonomski karakter transakcija.

Najveći rizici upotrebe digitalnih moneta su pranje novca i mogućnost finasijskih zloupotreba.

Bilo ko može da kreira mehanizam virtelne monete kao i da promeni njenu namenu, a u slučaju decentraliovanih mehanizama kao što su bitkoini to može učiniti bilo ko sa dovljno informatičkog znanja i to potpuno anonimno, upozorava EBA.

"Informatička bezbednost ne može biti zagarantovana sve dok je finasijska sposobnost pojednih učesnika na tržištu neizvesna", dodaje se u saopštenju.

Bitkoin nema stvarnu vrednost i podložan je velikim fluktuacijama.

Do sada su brojne zemlje nametnule ograničenja na transakcije u bitkoinima.

Na pad vrednosti ove valute dosta je uticala kineska zabrana transakcija bitkoinima, a dalje nesigurnosti i padovi zatvarali su i značajne internet berze koje su trgovale ovom veštačkom valutom.

Glavno mesto za razmenu bitkoina, tokijska berza Maunt Goks, koja je funkcionisala od 2010. i obavljala 70 odsto svih svetskih transakcija ovom valutom podnela je zahtev za stečaj, nakon procenjenog gubitka od oko 750.000 svojih klijenata.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ne prihvatajte bitkoin

Izvor: Capital.ba, 04.Jul.2014

LONDON, Evropska bankarska agencija EBA pozvala je finasijske institucije da ne prihvataju bitkoin i ostale virtuelne monete u svojim transakcijama jer su one izvan sistema regulativnih tokova.  U svom današnjem ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.