Džonson planira da izgradi most između Škotske i Severne Irske

Izvor: B92, 12.Sep.2019, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson planira da izgradi most između Škotske i Severne Irske

London -- Britanski premijer Boris Džonson rekao je da razmatra izgradnju mosta dugog 35 kilometara koji će povezivati Škotsku i Severnu Irsku.

Godinama se raspravljalo o ideji izgradnje mosta između jugozapadne Škotske i Severne Irske, a objavljeno je da je britanski premijer rekao zvaničnicima da sprovedu studiju izvodljivosti, prenosi portal Index.

"Razgovarao sam sinoć o izgradnji mosta od Stranraera u Škotskoj do Larne u Severnoj Irskoj", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džonson novinarima.

"To bi bilo veoma dobro. Koštalo bi samo 15 milijardi funti", rekao je britanski premijer.

Televizijski kanal "Kanal 4" objavio je da su dobili uvid u dokumente u kojima je Džonson pozvao zvaničnike da "istraže mogućnosti" izgradnje mosta, napravi procena rizika projekta i finansijski plan.

Među rizicima se navode "meci u Irskom moru" kji se tamo nalaze još od Drugog svetskog rata.

Zamisao o izgradnji mosta istraživala se u 19. veku, a bivša vlada premijerke Margaret Tačer 1980. je proučavala planove za putni prelaz, objavio je "Kanal 4".

Demokratska unionistička stranka iz Severne Irske, blisko povezana s Džonsonovim konzervativcima, podržava ideju o izgradnji mosta još od 2015.godine.

Neki stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog dubine Irskog mora i čestih oluja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.