Džonson danas razgovara s irskim kolegom Varadkarom

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2019, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson danas razgovara s irskim kolegom Varadkarom

Britanski premijer Boris Džonson sastaje se danas sa irskim kolegom Leom Varadkarom, u kritičnom trenutku kada pregovori između Londona i Brisela i dalje zapinju na pitanju granice na irskom ostrvu.

Pregovori su u zastoju nedelju dana pred evropski samit ključan za izbegavanje izlaska Britanije bez dogovora 31. oktobra što bi donelo teške posledice ili trećeg odlaganje izlaska što bi donelo dalju neizvesnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Susret je organizovan uoči odlaska britanskog ministra za Bregzit u Brisel za poslednje pregovore. Susret između Džonsona i Varadkara biće privatnog karaktera da bi se dozvolilo vođama i njihovim timovima da vode detaljne razgovore, saopštio je Dauning strit.

Susret će se održati na severozapadu Engleske, naveo je Dauning strit bez daljih detalja, i nije predviđen pristup medijima.

Irski premijer je ključna ličnost dok se proces spotiče oko toga kako izbeći vraćanje na fizičku granicu između Severne Irske, britanske provincije, i Republike Irske, članice EU i očuvati mir na ostrvu gde je nasilje trajalo više decenija.

Rokovi su kratki. EU je britanskoj vladi dala rok do petka da predstavi prihvatljiv kompromis o granici i dođe do dogovornog razlaza više od tri godine od kada je izglasan izlazak na britanskom referendumu.

Od početka ove nedelje pregovori se vode na osnovu predloga koji je prošle nedelje predstavio Džonson, i koji su u tom obliku Evropljani odbacili. Nije ostvaren nikakav napredak u doterivanju tog predloga i London i Brisel optužuju jedni druge poslednjih dana da neće da učine ustupke.

Britanski ministar za Bregzit Stiv Barkli sutra ide u Brisel da se sastane sa evropskim pregovaračem Mišelom Barnijeom. Sastanak je prvo bio najavljen za četvrtak i odložen je za radni doručak u petak, rekao je jedan evropski izvor za Frans pres.

U nedelju će francuski predsednik Emanuel Makron primiti na večeru u Jelisejskoj palati nemačku kancelarku Angelu Merkel, nekoliko dana pred evropski samit 17. i 18. važan za postizanje sporazuma.

Ukoliko se ne postigne sporazum 19. oktobra prema zakonu usvojenom u Britaniji premijer mora da traži odlaganje Bregzita na tri meseca, mada je on više puta rekao da će zemlja izaći iz EU 31. oktobra "šta god da košta".

Prema više britanskih medija vlada planira da sazove vanrednu sednicu Parlamenta 19. oktobra kakav god bio ishod evropskog samita. To bi bilo prvi put da paralment zaseda subotom od Foklandskog rata 1982.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.