Džonson: Novi soj koronavirusa možda smrtonosniji

Izvor: VOA, 22.Jan.2021, 20:28

Džonson: Novi soj koronavirusa možda smrtonosniji

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u petak da bi novi soj koronavirusa, otkriven u Britaniji, mogao da bude povezan sa višom stopom smrtnosti ali da dokazi pokazuju da su obe vakcine protiv Kovida 19 koje se koriste u zemlji delotvorne protiv te varijante. "Danas smo informisani da, uz činjenicu da se brže širi, sada postoje određeni dokazi da je nova varijanta - prvobitno otkrivena u Londonu i na jugoistoku Engleske - možda povezana sa višim stepenom smrtnosti", rekao je Džonson na konferenciji za novinare.  Upozorenje o većem riziku od novog soja, koji je identifikovan prošle godine u Engleskoj, predstavlja novi udarac za Britaniju, u kojoj je prethodno saopštena pozitivna vest da se broj novozaraženih smanjuje za do 4 odsto dnevno. Glavni naučni savetnik Patrik Valans rekao je da dokazi o stopi smrtnosti "nisu još snažni" i da potiču "od niza različitih informacija", i naglasio da postoji velika nesigurnost u pogledu podataka. "Nema dokaza o povećanju stope smrtnosti onih u bolnici. Međutim, kada se podaci razmotre u kontekstu onih koji su testirani pozitivno - ima dokaza da postoji povećani rizik za one koji su zaraženi novim sojem koronavirusa, u poređenju sa starim oblikom", rekao je Valans. Engleska i Škotska su početkom januara uvele nove restrikcije za suzbijanje naglog rasta zaraženih, podstaknutog veoma zaraznom novom varijantom koronavirusa, koji je ovog meseca doveo do rekordnog dnevnog broja žrtava i inficiranih. Prema najnovijim procenama ministarstva zdravlja, broj novozaraženih smanjuje se za 1 do 4 odsto dnevno. Prošle nedelje, verovalo se da broj novih slučajeva raste i do 5 odsto, pa je preokret ulio nadu da je suzbijeno širenje virrusa, mada je ministarstvo pozvalo na oprez. "Ključno je da svi ostaju kući, bez obzira na to da li su vakcinisani", saopšteno je iz ministarstva. Biro za statistiku procenio je da je broj zaraženih i dalje visok. U Britaniji je registrovano više od 3,5 miliona slučajeva koronavirusa i gotovo 96.000 smrtnih slučajeva - što je peti najveći bilans u svetu. Prema podacima objavljenim u petak, 5.38 miliona stanovnika dobilo je prvu dozu vakcine, a samo u poslednja 24 sata se vakcinisalo 409.855 ljudi, što je rekord do sada.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džonson: Novi soj korone bi mogao biti smrtonosniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021

Novi soj korona virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji mogao bi biti smrtonosniji od ostalih varijanti virusa, rekao je danas britanski premijer Boris Džonson..."Pored toga što se brže širi, postoje dokazi da je novi soj povezan sa većom smrtnošću", rekao je Džonson na konferenciji za novinare,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.