Džimi Karter: Izrael ima 150 atomskih bombi

Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džimi Karter: Izrael ima 150 atomskih bombi

Bivši američki predsednik Džimi Karter izjavio je za londonski "Tajms" da Izrael poseduje 150 komada nuklearnog oružja, čime je prekinuo decenijama dugo ćutanje izraelskih lidera o nuklearnom arsenalu Izraela, javljaju danas izraelski mediji.



Izrael do sada nije ni poricao ni potvrđivao procene stranih eksperata da raspolaže s nekoliko stotina atomskih bojevih glava. U danas objavljenom izveštaju londonskog lista citiraju se reči bivšeg američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lidera, dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji smatra da SAD treba da vode direktan dijalog s Iranom kako bi ubedile tu zemlju da odustane od nuklearnog programa.

"Mi moramo da razgovaramo sa Iranom sada, da ga upoznamo s beneficijama i, s druge strane, zastrašimo u slučaju nastavka nuklearnog programa", kazao je Karter. On je izraelsku blokadu pojasa Gaze označio kao "jedan od najvećih zločina prema ljudskim pravima koji se trenutno dešava na zemlji". Takođe je rekao da je propust Evropske unije da podrži palestinsku stvar " zbunjujući".

"Nema razloga za takav odnos prema tom narodu. Većina porodica u Gazi jede jedan obrok dnevno", kazao je Karter povodom blokade uvedene otkako je islamistički Hamas u junu prošle godine preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Bivši američki predsednik smatra da bi evropske zemlje morale da ohrabre "formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja bi uključivala Hamas i Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Prvi korak ka tome bio bi prekid vatre između Hamasa i Izraela u pojasu Gaze.

"Morali bi da ohrabre Izrael i Hamas da postignu dogovor i o razmeni zatvorenika i, kao drugi korak, da Izrael pristane i na prekid vatre na Zapadnoj obali", kazao je Karter.

Izraelska štampa je podsetila da je Karter pre mesec dana bio u regionu i izazvao kritike izraelskih zvaničnika zbog sastanka s vođama Hamasa. Komentatori u Izraelu su ocenili da Karter ponovo skreće pažnju svojim izjavama. On smatra da je zabrana dijaloga s Hamasom nerealna.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karter:Izrael ima 150 komada nuklearnog naoružanja

Izvor: Press, 26.Maj.2008

Bivši američki predsednik Džimi Karter rekao je da Izrael poseduje najmanje 150 komada nuklearnog naoružanja, što je prvi put da neki američki predsednik javno iznese podatke o izraelskom atomskom arsenalu..

Nastavak na Press...

Carter o nuklearnom oružju Izraela

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Maj.2008, 10:37

Biv&scaron;i američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je za londonski The Times da Izrael posjeduje 150 komada nuklearnog oružja, čime je prekinuo decenijama dugu &scaron;utnju izraelskih čelnika o nuklearnom arsenalu njihove zemlje. Izrael do sada ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.