Izvor: Politika, 11.Dec.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti za mesec dana ubili više od 5.000 ljudi

Najgore pogođeni Irak, Nigerija, Avganistan i Sirija, u kojima se dogodilo 80 odsto registrovanih zločina

Nasilje džihadističkih grupa širom sveta dovelo je prošlog meseca do pogibije 5.042 osobe, to jest u proseku nešto više od sedmoro svakog sata, pokazuje istraživanje koje su sproveli Bi-Bi-Si i Međunarodni centar za ispitivanje radikalnih pokreta sa Kraljevskog koledža u Londonu. Najgore su pogođeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Irak, Nigerija, Avganistan i Sirija, u kojima se dogodilo 80 odsto registrovanih zločina, dok je analiza obuhvatila 664 pojedinačna napada u 14 zemalja.

Pokazalo se i da su džihadisti Islamske države (Idil) odgovorni za gotovo polovinu likvidacija – u 308 napada ubili su 2.206 ljudi. U krugovima militantnih islamista takođe je ustanovljeno opadanje uticaja Al Kaide, pa više od polovine zlodela imaju potpis nekog drugog „ambicioznog, složenog, sofisticiranog i dalekosežnog pokreta”.

Najveći pojedinačni zločin prošlog meseca bio je bombaški napad na džamiju u nigerijskom gradu Kanou, za koji su odgovorni islamisti iz grupe Boko haram.

Posebno je poražavajući podatak da većinu nastradalih čine civili, a statistika je naročito loša u slučaju Iraka, u kojem je registrovano najviše napada i trećina pogibija. Metode likvidacije variraju od upucavanja do napada bombaša samoubica.

Na drugom mestu je Nigerija, u kojoj su doslovce sve žrtve obuhvaćene istragom bile civili, a za njihove pogibije odgovorna je militantna grupa Boko haram, koja se je, kako se navodi, samo u toku novembra izvela tridesetak terorističkih akcija.

Ruka ove organizacije je, po svemu sudeći, posegnula i preko granice Nigerije jer je Boko haram odgovoran za likvidaciju 15 ljudi u Kamerunu. Istovremeno u Somaliji i Keniji je ubijeno 266 ljudi, iza čega stoji teroristička grupa Šabab.

Crna statistika je gotovo ujednačena u Nigeriji i Avganistanu, s tim što su avganistanska ubistva manjeg obima, takozvane ciljane likvidacije, kao u slučaju atentata na jednog od vodećih političara u Kandaharu.

Direktor Međunarodnog centra za ispitivanje radikalnih pokreta Piter Niman ocenjuje da je istraživanje pokazalo da je Islamska država „postala suparnik Al Kaide, a možda ju je već i pretekla na poziciji lidera globalnog džihadizma”.

I sami džihadisti su platili cenu svojih akcija, pa je u toku prošlog meseca zabeleženo 935 njihovih pogibija – delom u borbama, a delom u samoubilačkim napadima.

Procenjuje se da je više od 400 žrtava pogubljeno u takozvanim javnim smaknućima, u šta se ubraja i 50 onih kojima je odrubljena glava u Siriji, Jemenu i Libiji. Među njima je i američki humanitarac Piter Kasig, kojem je sa grupom sirijskih zatočenika sredinom meseca odsečena glava.

Piter Niman u šarolikom izboru metoda kojima džihadisti pribegavaju u likvidacijama prepoznaje njihovo nastojanje da u sukobu sa protivnicima budu nepredvidivi. Upravo taj faktor iznenađenja je njihovo najjače oružje u borbi za ostvarenje glavnog cilja – sačuvati osvojene teritorije i po mogućstvu ih što je više moguće proširiti.

D. Vukotić

objavljeno: 12.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.