Džihad Džon bio najbolji radnik britanske kompanije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2015, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Džihad Džon" bio najbolji radnik britanske kompanije

Britanac Muhamed Emvazi, koji je kao "Džihad Džon" počinio brutalna ubistva u ime Islamske države, prema rečima bivšeg poslodavca, bio je jedan od najboljih radnika te kompanije, piše danas list Gardijan (The Guardian).

Džihad Džon je postao poznat kada je Islamska država prošle godine objavila video snimak na kom čovek s britanskim akcentom seče glavu američkom novinaru. Posle toga je objavljeno još nekoliko snimaka brutalnih ubistava u kojima je učestvovao. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Emvazi je sa šest godina s porodicom stigao iz Kuvajta u London gde je završio kompjutersko programiranje, ali se po diplomiranju vratio u Kuvajt gde se zaposlio u jednoj IT kompaniji.

"On je bio najbolji radnik kojeg smo ikada imali", rekao je bivši šef za tada 21-godišnjeg Emvazija, dodajući da je bio dobar s ljudima, "smiren i pristojan".

Na pitanje da li ima poruku za Emvazija, bivši poslodavac kojem Gardijan nije objavio ime, rekao je: "Budi u strahu od Boga, zato što islam zabranjuje to što radiš".

"Kako je neko tako smiren i tih kao on mogao postati čovek kojeg sam video na vestima? Prosto nije logično da bi to mogao biti taj momak", rekao je poslodavac.

Emvazi je otišao u Kuvajt ubrzo pošto je imao prvi kontakt s obaveštajnom službom zbog puta u Tanzaniju. U Kuvajtu je bio na tromesečnom probnom radu gde je zarađivao 900 evra mesečno plus oko 150 evra za troškove i pet odsto provizije za sklopljeni posao, što je skromno u odnosu na ono što je mogao da dobije u Britaniji.

Bivši poslodavac je rekao da su svi bili iznenađeni kada je neko iz Londona došao da radi u Kuvajt, pošto mnogi njegovi vršnjaci idu u suprotnom smeru.

Tokom probnog perioda u kompaniji, Emvazi je dva puta tražio hitno odsustvo, drugi put par dana pre nego što će otići zauvek 25. aprila 2010. Posle povratka u London, pripadnici službi za borbu protiv terorizma su ga pritvorili i onemogućili mu da se vrtati u Kuvajt.

Veruje se da je Emvazi 2013. godine stigao u Siriju gde se pridružio Islamskoj državi i postao ozloglašeni Džihad Džon, trenutno jedan od najtraženijih ljudi na svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.