Dvogodišnja devojčica postala član Mense

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvogodišnja devojčica postala član Mense

Eliz Tan Roberts, devojčica iz Londona koja ima samo 2 godine, nedavno je postala najmlađi član Mense. Njen koeficijent inteligencije je 156.

Dvogodišnja Britanka Eliz Tan Roberts, sa koeficijentom inteligencije 156, postala je najmlađi član organizacije Mensa, najstarijeg i najvećeg međunarodnog društva visokointeligentnih ljudi.

Devojčica stara tačno 2 godine, 4 meseca i 2 nedelje i živi u Edmontonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Severnom Londonu, ume da navede 35 svetskih prestonica, recituje abecedu i speluje svoje ime, objavila je danas britanska štampa.

Ona može i da pročita reči "mama" i "tata" i zna koja su tri tipa trougla.

Mensa obično testira samo decu iznad 10 godina starosti, ali je društvo napravilo izuzetak i primilo devojčicu na osnovu standardnih načina merenja inteligencije.

"To je izuzetno dete. Uvek sa ushićenjem poželim dobrodošlicu svakom novom članu", kazao je direktor Mense, Džon Stivenidž.

"Želimo njenim roditeljima i njoj sve najbolje i radujemo se što ćemo pratiti njen dalji razvoj tokom narednih godina", dodao je Stivenidž

Dečji psiholog Džoan Frimen izmerila je Elizinu inteligenciju specijalnim testom i ustanovila je da, sa koeficijentom 156, devojčica spada u 0,2 odsto najinteligentnijih mališana njene dobi u Velikoj Britaniji.

Elizina majka Luiz (28) ispričala je listu "Dejli mejl" da je od rođenja primetila da je njena ćerka napredna.

Devojčica je prvu reč izgovorila sa pet meseci, a prohodala je kada je imala osam i po meseci.

"Izgovara stvari za koje ne znam odakle izlaze", rekla je njena majka. "Nisam spremna da je preopterećujem učenjem gomile stvari. Ona jednostavno uživa u učenju i pamćenju, obožava da uči... Ne zaustavlja se."

Elizino poreklo je stvarno raznovrsno. Ima pretke u Engleskoj, Maleziji, Kini, Nigeriji i Sijera Leoneu.

Inače, Mensa u Velikoj Britaniji i Irskoj ima oko 24.000 članova, od čega je 900 starosti ispod 18 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.