Dvaput skuplji: Stroži ekološki propisi za automobile, podigli cenu paladijuma

Izvor: B92, 03.Okt.2019, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvaput skuplji: Stroži ekološki propisi za automobile, podigli cenu paladijuma

London -- Cena paladijuma verovatno će nastaviti da raste nakon što se pojačala tražnja proizvođača automobila za tim metalom.

Kontinurani manjak zaliha pogurao cene na rekordne nivoe iznad 1.700 dolara za uncu, ocenjuju analitičari.

Cena paladijuma, koji se koristi u proizvodnji katalizatora za motorna vozila, uređaja koji omogućava smanjivanje štetnosti izduvnih gasova, gotovo se udvostručila u odnosu na najniži nivo iz avgusta prošle godine, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stroži ekološki propisi primoravaju automobilske kompanije na veću kupovinu tog metala, prenosi agencija Rojters.

"U narednih 12 do 18 meseci verovatno ćemo zabeležiti cenu paladijuma od 2.000 dolara", smatra analitičar Džonatan Batler iz analitičke kompanije Micubiši.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROIZVOĐAČI AUTOMOBILA DIŽU CENE PALADIJUMA Razlog proizvodnja katalizatora za motorna vozila

Izvor: Blic, 04.Okt.2019, 08:21

Cena paladijuma verovatno će nastaviti da raste nakon što se pojačala tražnja proizvođača automobila za tim metalom, a kontinurani manjak zaliha pogurao cene na rekordne nivoe iznad 1.700 dolara za uncu, ocenjuju analitičari.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.