Drugačiji pogled na ozloglašene favele (FOTO)

Izvor: B92, 08.Mar.2015, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugačiji pogled na ozloglašene favele (FOTO)

Fotonovinarstvo i dobronamerni umetnički projekti o siromašnoj deci često su tmurni i mračni ali je izložba Ajris Dela Roke koja se sredinom marta otvara u Londonu dašak svežeg vazduha i predstavlja drugačije viđenje dece koja odrastaju u favelama Rio de Žaneira.

Izložba "As the King is Not Humble, May the Humble be King" nudi drugačije fotografije dece koju je ova Francuskinja pitala kako žele da ih drugi vide. I ona su odgovorila: kao princeze, manekenke, dive, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kazanove, kul tipove i kraljeve. Nijedno nije želelo da tužno zuri u kameru, sva su htela da budu fantastična.

Dela Roka se 2009. preselila u Rio iz Pariza i počela da živi i radi u Faveli da Rosina.

"U početku sam živela u faveli jer sam želela da iskusim kako je to. Onda sam upoznala Tia Lina, osnivača nezavisnog umetničkog udruženja i pocela sam kao volonter da radim na umetničkim projektima sa decom iz favele. Posle nekoliko meseci predložila sam da ih fotografišem onako kako ona žele da budu viđena. Svako dete je dalo svoju ideju a ja sam im tražila da ih vizuelizuju, nacrtaju, naprave kolaž. Portreti su mešavina tih crteža i moje vizije", rekla je ona Indipendentu.

Neka deca, starosti od pet do 15, donela su Dela Roki slike iz magazina. I dok se nekom može učiniti depresivnim da deca koja žive među kriminalom i siromaštvom samo žele modu i bogatstvo, Dela Roka kaže da zapravo na taj način deca pokazuju da imaju petlje i stila.

"Neka su došla sa listom iz magazina i rekla mi da tako žele da ih fotografišem. A smešno je što su te fotografije na neki način produžetak njihovih ličnosti. Dečak koji je izabrao da bude šef je veoma šefovski nastrojen, diva je devojčica koja se gleda u ogledalo svakih 10 sekundi", rekla je on.

Raskošne haljine i glamurozne poze, kravate i plastične krune u kontrastu su sa okolnim propalim zgradama favele.

Dela Roka nikada ne razdvaja decu od okruženja u kome odrastaju i insistira da njen projekat nije eskapistička fantazija već dokaz da su ova deca živa i uzbudljiva, da imaju snove i ambicije bez obzira na teškoće koje ih okružuju.

"Dopada mi se jer pokazuje ljude koji trijumfuju nad životnim uslovima, pokazuju ko su i ne dozvoljavaju drugima da govore umesto njih. U Brazilu kao i drugde, jaz između bogatih i siromašnih, slabih i snažnih je ogroman. A mediji stigmatizuju favelu i njeno stanovništvo", rekla je ona.

Dozvolivši deci da imitiraju poze odraslih njene fotografije predstavljaju neverovatan kontrast nevinosti mladosti sa iskusnim, gotovo sugestivnim pozama. Rezultati su često komični ali Dela Roka odbacuje svaku optužbu da su deca na fotografijama seksualizovana.

Svoj projekat nastavila je u Parizu gde radi u siromašnim predgrađima.

"Kultura je ovde drugačija, u pregrađima Pariza deca potiču iz Afrike, sa Haitija, Indije, Sirije...dok su u Riu bila sva iste kulture i religije. Ali mislim da prolaze kroz istu diskriminaciju i osećaju isti entuzijazam prema projektu - i imaju iste ideje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.