Dragocena pomoć Srpskog siti kluba iz Londona

Izvor: RTS, 31.Okt.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragocena pomoć Srpskog siti kluba iz Londona

Srpski siti klub iz Londona osnovan je krajem devedesetih na inicijativu desetak mladih ljudi koji su radili u čuvenom londonskom "Sitiju", sa namerom da okupe srpske profesionalce koji žive i rade u Velikoj Britaniji, a koji bi bili most između dve zemlje. Od 1.700 mladih stručnjaka, u zemlju se vratilo njih 300. Da bi povećalo broj povratnika, Ministartsvo prosvete ih sve češće uključuje u svoje projekte. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Osnovne studije su završili u Srbiji, a posledipomske u Velikoj Britaniji. Srpskom siti klubu iz Londona, svakog septembra pridruži se još pedsetak novih studenata iz Srbije. Iako su imaju uspešne karijere, vraćaju se u Srbiju. 

"Došao sam ovde zbog prilike koja se pojavila unutar NCR korporacije koja je ovde porasla do dve i po hiljde ljudi. U Americi radio za Majkrosoft, pre Majkrosofta radio sam za Kompas grupu koja je najveća korporacija u tom domenu poslovanja na zapadu, radio sam za Evropsku banku za razvoj", kaže Alan Vukomančić iz NCR korporacije.
Pomogli su otvaranje "Enik narik centra", specijalizovanog za priznavanje stranih diploma. Sada ih Ministarstvo prosvete uključuje i u izradu naše strategije za nauku i tehnološki razvoj.
"Naravno, kao i uvek, vremenski rok je veoma kratak. Prva faza će početi od prvog novembra do prvog decembra kad Strategija bude publikovana, gde imamo prostora da damo komentare i kritike", kaže Slavjana Ulph, direktor Srpskog siti kluba iz Londona.
"Znamo koliki je to kapacitet, znamo da ga ne koristimo dovoljno. Mi smo tu da pažljivo slušamo šta oni kažu i da im omogućimo, pre svega, da kada dođu u Srbiju da mogu da urade nešto konstruktivno", kaže Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Članovi kluba bili su uključeni i u izradu Izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, a sada kada se radi potpuno novi zakon, tvrde u ministarstvu, njihova pomoć će biti još dragocenija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.