Doživotna zbog planiranja napada na avione

Izvor: RTS, 14.Sep.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doživotna zbog planiranja napada na avione

Sud u Londonu osudio je trojicu Britanaca na doživotne robije, zbog planova da ručno napravljenim bombama, sruše nekoliko aviona, na letovima iz Londona ka Sjedinjenim Američkim Držvama i Kanadi.

Trojica Britanca osuđena su u Londonu na doživotne robije jer su planirali da bombama ručne proizvodnje, od tečnog eksploziva, dignu u vazduh više aviona koji bi iz Londona krenuli ka SAD i Kanadi.

Vođa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupe Abdula Ahmed Ali osuđen je na najmanje 40 godina zatvora. Asvad Sarvar koji je prema optužnici bio zadužen za logistiku, osuđen je na najmanje 36 godina zatvora, dok je Tanvir Husain osuđen na 32 godine zatvora. Sva trojica su muslimani, ističe Rojters.

Sudija najvišeg londonskog suda koji je doneo presude Ričard Henrikes izjavio je da bi zavera, da je sprovedena u delo, bila "u nivou napada od 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington".

Britanska policija je otkrila zaveru, iza koje najverovatnije stoji "Al Kaida", nekoliko dana pre nego što je realizovana.

Upravo zbog nje je u celom svetu ograničena količina tečnosti koju putnici mogu sa sobom da unesu u avion.

Osuđeni su planirali da avgusta 2006. godine unište najmanje sedam aviona od kojih bi svaki nosio više od 200 putnika.

Napadi bi bili izvedeni bombama napravljenim od tečnog eksploziva koji su nameravali da unesu u avione u ambalaži bezalkoholnih pića. Količina raznih hemikalija pronađena kod osuđenih je bila dovoljna za izradu 20 bombi ručne izrade.

Četvrti muškarac Umar Islam, koji je oslobođen optužbe o planiranju samoubličakih napada na avione, osuđen je na najmanje 22 godine zatvora zbog planiranja ubistava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.