Dolarov indeks nedaleko najviših razina u 19 mjeseci

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Dec.2018, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolarov indeks nedaleko najviših razina u 19 mjeseci

LONDON - Tečajevi većine najznačajnijih svjetskih valuta u ponedjeljak nisu bilježili veće promjene na svjetskim tržištima, u mirnom trgovanju pred ovotjedne ključne događaje u Sjedinjenim Državama i Kini, ponajprije sjednice američke središnje banke Fed.

Euro je u takvim okolnostima jutros prema dolaru ojačao blagih 0,1 posto, na 1,1316 dolara. U prošlotjednom trgovanju u jednom mu je trenutku cijena skliznula na 1,1270 dolara, nakon što je Europska središnja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << banka (ECB) snizila procjene rasta gospodarstva eurozone i stope inflacije te uputila oprezne poruke u vezi izgleda za svjetsko gospodarstvo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je, pak, skliznuo za 0,1 posto, na 97,394 boda, no drži se nedaleko najviših razina u 19 mjeseci, od 97,711 bodova, koje je nakratko dosegnuo u prošlotjednom trgovanju.

Cijena američke prema japanskoj ostala je više-manje nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem u petak, na 113,39 jena.

I tečaj britanske funte prema dolaru ostao je gotovo nepromijenjen i njome se jutros trgovalo po 1,2591 dolara, dok ulagači čekaju daljnji razvoj događaja vezano za Brexit.

Prošlotjedni gospodarski pokazatelji iz Kine i i Europe, koji su bili slabiji od očekivanih, bili su povod investitorima da se okrenu kupnjama valuta poput dolara i jena, u kojima su nastojali naći utočište za kapital s obzirom na neizvjesnosti prisutne na gospodarskom i političkom planu.

"Dolar je jasno pokazo da mu privlačnost raste u vrijeme većih tržišnih previranja", kazao je Ray Attrill, glavni valutni analitičar u NAB-u.

U fokusu investitora u ovome tjednu bit će ključan govor kineskog predsjednika Xija Jinpinga povodom obilježavanje 40. godišnjice tržišnih reformi u Kini i otvaranja gospodarstva.

Kineski juan, nakon velikih gubitaka u 2018. godini, jutros je na inozemnim tržištima ojačao prema dolaru blagih 0,1 posto, na 6,90 juana za dolar.

Važan događaj za tržište je i posljednja ovogodišnja sjednica američkog Feda na kojoj se očekuje četvrto povećanje kamatnih stopa u ovoj godini, s kojim tržišta već računaju. Sva pažnja bit će stoga usmjerena signalima u vezi daljnjeg zaoštravanja monetarne politke u 2019. godini, kao i ocjenama stanja u gospodarstvu u kontekstu američko-kineskog trgovinskog sukoba i volatilnosti globalnih financijskih tržišta.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.