Dolar pod pritiskom zbog bojazni od moguće odgode porezne reforme

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Nov.2017, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar pod pritiskom zbog bojazni od moguće odgode porezne reforme

LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer ulagače brine da bi planovi američkog predsjednika Donalda Trumpa vezani uz poreznu reformu mogli biti odgođeni.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju skliznuo 0,1 posto, na 94,797 bodova.

Dolar >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je pritom oslabio 0,2 posto prema euru, kojim se jutros tako trgovalo po 1,1606 dolara. Na sličnom postotnom gubitku bio je i prema jenu, skliznuvši na 113,75 jena, i drži se ispod najviših razina u osam mjeseci od 114,735 jena, koje je nakratko zabilježio u ponedjeljak.

Američka valuta posljednjih je tjedana ojačala na najviše razine u 3,5 mjeseca u odnosu na košaricu drugih najznačajnijih svjetskih valuta, poduprta očekivanjima da će američka vlada provesti poreznu reformu nakon što je Senat odobrio prijedlog proračuna koji obuhvaća takve izmjene.

No, najnovija medijska izvješća o mogućoj odgodi provedbe reforme izazvala su zabrinutost među ulagačima. I najmanja moguća odgoda provedbe smanjenja poreznog opterećenja, odnosno mogućnost razvodnjavanja predloženih reformi, radila bi protiv američke valute, smatraju analitičari.

"Ako je istina da se razmatra odgoda za godinu dana provedbe smanjenja korporativnih poreza, te bi se velike razlike u stajalištima trebale otkloniti, pa ostajemo sumnjičavi u pogledu razvoja situacije po tom pitanju", kazao je Derek Halpenny, direktor odjela globalnih tržišnih istraživanja pri MUFG-u.

Dolar posljednjih tjedana postojano slabi pod pritiskom razlika u vođenju monetarne politike kakvu vode u eurozoni od one u Sjedinjenim Državama.

"Europska središnja banka (ECB) vjerojatno će općenito biti zadovoljna, budući da je uspjela dodatno smanjiti program kupnji obveznica, ne izazivajući pritom veće poremećaje na tržištima, poput snažnijeg rasta prinosa i jačanja eura", napisali su analitičari Commerzbanka.

U bilješci klijentima također navode da "izuzev smanjenja mjesečnih kupovina obveznica, iz ECB-a nisu poslali ni najmanji signal da bi program kupnji mogao u skorije vrijeme biti priveden kraju".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.