Dolar pod pritiskom pred sjednicu Feda

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Dec.2018, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar pod pritiskom pred sjednicu Feda

LONDON - Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, nadoknadivši gubitke od dana ranije, budući se dolar našao pod pritiskom zbog opreza ulagača pred poruke s posljednje ovogodišnje sjednice američke središnje banke Fed.

Euru je cijena u takvom ozračju ojačala prema dolaru za 0,2 posto, na 1,1373 dolara. Time je u potpunosti nadoknadio jučerašnje gubitke zabilježene pod pritiskom slabih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << podataka iz gospodarstva eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je tako skliznuo 0,2 posto, na 96,931 bod, nakon što je dan ranije bio na gubitku oko 0,4 posto. U fokusu je Fed koji bi po očekivanjima tržišta mogao zbog zabrinutosti u vezi gospodarskog rasta usporiti tempo dizanja kamatnih stopa u idućoj godini.

Jen je ojačao 0,3 posto prema dolaru jer su se ulagači okrenuli većim kupnjama valuta-utočišta zbog straha od usporavanja globalnog rasta. I švicarski je franak, također valuta-utočište, dobio na vrijednosti prema dolaru, oko 0,2 posto.

Tečaj britanske funte, koji je proteklih mjeseci bio pod snažnim pritiscima na slabljenje zbog neizvjesnosti vezanih uz brexit, jutros je ostao gotovo nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 1,2653 dolara.

U fokusu tržišta bit će dvodnevna sjednica Feda koja započinje danas. Ulagači će pratiti smjernice vezane uz stanje američkog gospodarstva u kontekstu američko-kineskog trgovinskog sukoba i previranja na globalnim financijskim tržištima.

Pad cijena dionica na američkim burzama, potaknut nizom slabih gospodarskih podataka na globalnoj razini, ojačao je stajalište da bi američka središnja banka nakon očekivanog podizanja kamatnih stopa na ovotjednoj sjednici mogla signalizirati usporavanje ili čak pauzu u trogodišnjem ciklusu kontinuiranog povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Po mišljenju nekih analitičara, dolar će ponovo ojačati bude li Fed zadržao relativno siguran stav u pogledu dinamike rasta kamatnih stopa u idućoj godini.

"Osobno sam mišljenja da će Fed nastaviti s normalizacijom monetarne politike u idućoj godini i da to neće gurnuti američko gospodarstvo u recesiju. Gospodarstvo u kojem ponuda poslova premašuje broj nezaposlenih ne treba vrlo snažne poticaje. Zato sam optimističan u pogledu dolara", rekao je analitičar ACLS-a Marshall Gittler.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.