Dolar oslabio peti dan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jan.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar oslabio peti dan zaredom

LONDON - Na valutnim je tržištima dolar prema košarici blago oslabio i u srijedu, peti dan zaredom, jer su ulagači optimistični u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, zbog čega je ponešto ojačala sklonost prema rizičnijim investicijama, a ujedno i prodaja dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,75 bodova, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dok je jučer u ovo doba iznosio 95,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,80 na 108,85 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,1465 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1450 dolara.

Američka je valuta pod pritiskom od prošloga petka kada je predsjednik Fed Jerome Powell poručio da je središnja banka svjesna rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilna po pitanju kamatnih stopa.

Njegove poruke uslijedile su nakon naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva, uključujući i američko. Zbog toga su trgovci na tržištu novca sve uvjereniji da Fed u ovoj godini neće niti jednom povećati kamate, a možda će ih čak i spustiti.

Jutros je, pak, slabljenje dolara nastavljeno jer su ulagači optimistični nakon poruka kineskih i američkih pregovarača s trgovinskih pregovora u Pekingu.

Pregovori su potrajali tri dana, dan više nego što se planiralo, što pokazuje da su obje strane ozbiljne, poručilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu ujutro.

„Produženje konzultacija za jedan dan pokazuje da su obje strane doista vrlo ozbiljne u vođenju konzultacija”, poručilo je to ministarstvo.

Ted McKinney, američki dužnosnik koji je sudjelovao u pregovorima, poručio je, pak, da se danas izaslanstvo vraća u SAD nakon „nekoliko dobrih dana”.

Nije otkrio nikakve detalje o pregovorima, niti kada će se nastaviti. Poručio je samo da će potankosti biti objavljene vrlo skoro. To podržava nadu ulagača u dogovor Washingtona i Pekinga u zadanom roku do 2. ožujka, zbog čega je ojačala njihova sklonost prema rizičnijoj imovini.

Zahvaljujući tome, jutros su porasle cijene dionica na azijskim i europskim burzama, kao i cijene nafte te ostalih sirovina. Zbog toga su, pak, ojačale valute zemalja čija gospodarstva znatno ovise o izvozu sirovina, kao što su australski i kanadski dolar, te norveška kruna.

„Tržišta su pronašla podršku u tome što se cijena barela nafte na američkom tržištu prvi put ove godine probila iznad 50 dolara. Rezultat je toga jačanje valuta povezanih sa sirovinama”, kaže Yukio Ishizuki, valutni strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.