Dolar oslabio nakon poruke Feda o sporijem tempu povećanja kamata

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Mar.2016, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar oslabio nakon poruke Feda o sporijem tempu povećanja kamata

LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima tečaj dolara pao je treći tjedan zaredom, što je posljedica poruke američke središnje banke da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo je prošloga tjedna 2 posto, na 111,55 jena, a u jednom je trenutku zaronio na samo 110,67 jena, najnižu razinu u 17 mjeseci.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla 1 posto, na 1,1270 dolara, a u jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je trenutku dosegnula 1,1342 dolara, najvišu razinu u pet tjedana.

I dok je prema dolaru ojačao, u odnosu na 'japanca' tečaj eura skliznuo je 1 posto, na 125,70 jena.

Pad tečaja dolara posljedica je poruke čelnika Feda u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, da će usporiti tempo povećanja kamatnih stopa u ovoj godini.

Kada su u prosincu po prvi puta od 2006. povećali ključne kamate, čelnici američke središnje banke signalizirali su i da će ove godine povećati kamate u četiri navrata, ukupno za jedan postotni bod.

No, sada su poručili da bi kamate mogli povećati samo u dva navrata za po četvrtinu postotnog boda.

Zbog toga je dolara oslabio, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna pao treći tjedan zaredom, za otprilike 1 posto, a u jednom je trenutku skliznuo na 94,578 bodova, najnižu razinu u pet mjeseci.

Slabljenje dolara prema jenu zadaje, pak, glavobolje Japanu. Premda bi tamošnjoj vlasti odgovaralo da jen ostane relativno slab kako bi se podupro japanski izvoz, tržišta smatraju da u Japanu moraju pažljivo postupati kako ih ne bi optužili da pribjegavaju devalvaciji s ciljem ostvarivanja prednosti u odnosu na konkurenciju.

"Na ovim razinama tržišni se sudionici brinu da ne pritisnu presnažno tečaj dolara prema jenu, za slučaj da se iz BOJ-a odluče na neki vid intervencije", tumači valutni analitičar u banci Nomura, Yujiro Goto.

Slabljenje američke valuta predstavlja izazov i za Europsku središnju banku (ECB). Na zadnjoj sjednici ECB je objavio izdašni paket poticajnih mjera u nadi da blago oslabi euro i potakne jačanje inflacije.

Međutim, euro je i prošloga tjedna ojačao prema dolaru, što ne ide u prilog velikim europskim izvozno usmjerenim kompanijama.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Svjetska tržišta: Poruke Feda potaknule rast indeksa peti tjedan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Mar.2016

NEW YORK – Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle peti tjedan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje poruci američke središnje banke da će usporiti tempo povećanja kamatnih stopa...Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 1,8 posto, na 17.602 boda, dok je S&P 500 ojačao 1,3...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.