Dolar oslabio drugi tjedan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Maj.2017, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar oslabio drugi tjedan zaredom

LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta oslabio i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka Feda da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,2 posto, na 1,1180 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ostala je, pak, na tjednoj razini gotovo nepromijenjena, na 111,30 jena. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

No, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,2 posto, na otprilike 97,10 bodova, najnižu razinu od početka studenoga prošle godine.

Dolar se pod pritiskom našao polovicom tjedna nakon što je zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao da su se čelnici središnje banke složili da treba pričekati s povećanjem kamata dok ne bude jasnije je li usporavanje rasta gospodarstva privremeno, ali i da većina njih očekuje da će kamate biti povećane uskoro.

Analitičari smatraju da središnja banka ostaje na putu postupnog povećanja kamata, ali da je, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva, sve manje vjerojatno da će u ovoj godini kamate povećati još u dva navrata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za povećanje kamata u dva navrata do kraja godine sada iznose oko 46 posto, dok su prije objave zapisnika Feda izgledi za to iznosili oko 50 posto.

Satoshi Okagawa, analitičar Sumitomo Mitsui Bank Corporationa, kazao je kako je jedna od poruka iz Fedova zapisnika bila da će središnja banka vjerojatno zauzeti postupan i fleksibilan pristup smanjenju svoje bilance.

"To je pomoglo stabilizaciji prinosa na referentne američke vrijednosnice i dovelo do slabosti dolara", kazao je Okagawa.

Zbog toga je polovicom tjedna tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u šest i pol mjeseci, 1,1268 dolara, no do kraja tjedna izgubio je sve prethodne dobitke.

Pod pritiskom se prošloga tjedna našla i britanska funta zbog rezultata najnovije ankete koji pokazuje da se vodstvo konzervativne stranke premijerke Therese May oštro smanjilo u odnosu na oporbenu laburističku stranku, nepuna dva tjedna uoči parlamentarnih izbora.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.