Dolar ojačao u odnosu na evro, a oslabio u odnosu na jen

Izvor: B92, 02.Jun.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar ojačao u odnosu na evro, a oslabio u odnosu na jen

London -- Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema velikom broju valuta prošle nedelje je porasla, pa je ojačao u odnosu na evropsku valutu.

Istovremeno je oslabio u odnosu na japansku valutu.

Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle nedelje 0,3 odsto, na otprilike 97,90 bodova.

Pritom je američka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << valuta u odnosu na evropsku porasla 0,3 odsto, pa je cena evra skliznula na 1,1170 dolara.

Dolar je jačao sve do kraja nedelje jer su ga ulagači smatrali sigurnijim utočištem za kapital dok su rasle tenzije u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Međutim, američka valuta izgubila je veliki deo svojih prethodnih dobitaka u petak, kada je ulagače iznenadila najava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o uvođenju carina na sav uvoz iz Meksika, piše SEEbiz.

Tramp je, naime, najavio da će od 10. lipnja uvesti carine od pet odsto na uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 odsto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

Taj potez potpuno je iznenadio ulagače, pa je u petak uslijedila prodaja rizičnije imovine i usmjeravanje na investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Zahvaljujući tome, snažno je porastao kurs japanskog jena, dok je cena meksičkog pezosa oštro pala, oko tri odsto, pa je zaronila na najniži nivo za pet meseci.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DOLAR OJAČAO PREMA EVRU, SLABIJI U ODNOSU NA JEN Trampove carine Meksiku uplašile investitore

Izvor: Blic, 02.Jun.2019

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema velikom broju valuta prošle nedelje je porasla, pa je ojačao u odnosu na evropsku valutu, dok je istovremeno oslabio u odnosu na japanski jen.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.