Dolar ojačao drugi tjedan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Nov.2019, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar ojačao drugi tjedan zaredom

LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna blago ojačao prema košarici valuta, drugi tjedan zaredom, a trgovalo se vrlo oprezno zbog napetosti između SAD-a i Kine, što dovodi u pitanje trgovinski dogovor.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na otprilike 98,25 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 98,54 boda, najvišu razinu od polovice >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << listopada.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skliznuo 0,1 posto, na 1,1015 dolara.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, za 0,8 posto, pa je njezina cijena dosegnula 109,50 jena.

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna vladao oprez zbog neizvjesnosti oko trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine pa tečajevi najvažnijih valuta nisu osjetnije oscilirali.

Početkom tjedna iz Washingtona su stizale poruke da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu, što je pozitivno utjecalo na valute koje su osjetljivije na razvoj situacije na globalnom trgovinskom planu.

Poruke iz Washingtona podržavale su nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

No od polovice tjedna zavladao je oprez na tržištima jer je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakon koji podupire prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je, pak, da će kao odgovor poduzeti "čvrste protumjere".

To je izazvalo zabrinutost ulagača da će najnovije napetosti oko Hong Konga dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma pa su ponešto ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su švicarski franak i japanski jen.

U cijelom proteklom mjesecu dolar je prema košarici valuta ojačao 0,9 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od srpnja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.