Dolar na putu trećeg tjednog dobitka

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Maj.2018, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar na putu trećeg tjednog dobitka

LONDON - Tečaj dolara u petak je blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima i na putu je trećeg tjednog dobitka, dok ulagači za nove smjernice čekaju izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ojačao blagih 0,1 posto, na 92,51 bod. U srijedu je nakratko dosegnuo najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << razine u ovoj godini, od 92,83 boda, a u posljednja je dva tjedna ojačao oko četiri posto.

Tečaj eura blago je pritom oslabio u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, skliznuvši na 1,1970 dolara, no zadržao se iznad najnižih razina u četiri mjeseca od 1,1938 dolara, na koje je u jednom trenutku skliznuo u srijedu.

Američkom se valutom istodobno trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju u odnosu na japansku u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, po 109,08 jena.

U fokusu ulagača bit će ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u koje će, kao i obično, pažljivo pratiti radi stjecanja boljeg uvida u situaciju na tržištu rada i u inflacijske pritiske.

Prema ekonomistima iz Reutersove ankete, u travnju je u američkom gospodarstvu vjerojatno otvoreno približno 192 tisuće novih radnih mjesta, nakon svega 103 tisuće u prethodnom mjesecu, najslabijeg mjesečnog rasta zaposlenosti u proteklih šest mjeseci.

Valutni trgovci očekuju da će dolaru u prilog i dalje ići relativna prednost po pitanju kamatnih stopa s obzirom da američka središnja banka Fed ustraje na putu povećanja kamatnih stopa za još barem tri puta u ovoj godini, dok su očekivanja tržišta dodatno smanjena u posljednje vrijeme vezano za zaoštravanje monetarne politike u eurozoni i Velikoj Britaniji.

Nakon ovotjedne sjednice Fed je iskazao optimizam u pogledu prognozi za američko gospodarstvo te se čini da će ključne kamatne stope podići za daljnjih 0,75 postotnih bodova do kraja ove godine, što bi bio cijeli postotni bod u 2018. godini.

Usporedbe radi, povećanje kamatnih stopa u eurozoni ne očekuje prije kraja 2019. godine, dok su očekivanja u pogledu njihova podizanja u Velikoj Britaniji osjetno smanjena u posljednja dva tjedna nakon objave najnovijeg niza slabih gospodarskih pokazatelja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.