Dolar iznad najnižih razina u pet mjeseci prema jenu

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Apr.2017, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar iznad najnižih razina u pet mjeseci prema jenu

LONDON - Tečaj dolara u utorak se stabilizirao prema jenu na međunarodnim deviznim tržištima, no veće mu je dobitke onemogućio oprez ulagača uoči razgovora američkog potpredsjednika Mike Pencea s japanskim premijerom Shinzom Abeom o gospodarskim pitanjima.

Dolarom se u takvim okolnostima trgovalo po 108,87 jena, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << što je u azijskom trgovanju nakratko dosegnuo 109,225 jena. U ponedjeljak je pak skliznuo na najniže razine u pet mjeseci od 108,130 jena uslijed jačanja napetosti na korejskom poluotoku.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je pritom blagih 0,1 posto, na 100,25 bodova, nakon što je u ranijem trgovanju u jednom trenutku dosegnuo 100,40 bodova.

Eurom se trgovalo po 1,06490 dolara, što znači da mu je cijena neznatno viša nego na zatvaranju dan ranije. U ponedjeljak nije bilo značajnijih promjena njegova tečaja jer su mnoga europska tržišta bila zatvorena zbog blagdana.

Veće dobitke dolara prema jenu, tradicionalnoj sigurnoj luci za kapital u neizvjesnim vremenima na gospodarskom i političkom planu, priječile su zabrinutosti povezane sa razvojem situacije u Sjevernoj Koreji i neizvjesnosti oko ishoda predsjedničkih izbora u Francuskoj pred prvi krug izbora u nedjelju, 23. travnja.

Premda su ohrabrujuće izjave stizale sa strane SAD-a i Japana nakon prvog kruga razgovora u Tokiju, kod ulagača je ipak zamijećena zabrinutost da bi dugotrajna nastojanja Japana da oslabi jen mogla utjecati na njihove razgovore.

"Na tržištima vlada prilično čvrsto stajalište da će SAD možda pritisnuti Japan po pitanju manipulacije valuta ... na tom frontu", kazao je Neil Jones, valutni analitičar u banci Mizuho.

U fokusu su bile i izjave američkog ministra financija Stevena Mnuchina koji je za Financial Times kazao da se slaže sa stajalištem predsjednika Donalda Trumpa da jačanje dolara kratkoročno šteti američkom izvozu, ali da smatra da je dugoročno njegovo jačanje pozitivno.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.