Dolar blizu najviših razina u 22 mjeseca

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Apr.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar blizu najviših razina u 22 mjeseca

LONDON - Dolar se u srijedu zadržao blizu najviših razina u 22 mjeseca prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, zahvaljujući solidnim podacima s tržištima nekretnina koji sugeriraju da američkom gospodarstvu bolje ide nego njegovim rivalima pa je time privlačniji investitorima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je iznosio >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 97,660 bodova, što je nadomak 97,777 bodova, najviše razine od lipnja 2017. koje je u jednom trenutku dosegnuo u prekonoćnom trgovanju.

Prema najnovijim podacima, prodaja novih, obiteljskih stambenih jedinica u SAD-u u ožujku je dosegnula najviše razine u proteklih gotovo godinu i pol dana.

Euro je u takvom ozračju jutros oslabio za 0,2 posto, na 1,1202 dolara, no cijena mu se zadržala iznad niskih razina od 1,1192 dolara, na koje se nakratko spustila u trgovanju dan ranije.

"Europsko gospodarstvo izgleda prilično slabo u usporedni s američkima i to je glavni razlog slabljenja eura", kazao je Takuya Kanda, glavni menadžer u Gaitame.Com Researchu.

"Očekuje se da je američko gospodarstvo ostvarilo solidan rast u prvom kvartalu, što podupire jačanje dolara prema euru", dodao je.

Australski dolar oslabio je oko jedan posto prema američkom, na najniže razine u mjesec i pol dana, nakon što su objavljeni slabiji podaci o inflaciji nego se očekivalo. Time su ojačala očekivanja vezana uz mogućnost podizanja kamatnih stopa u toj zemlji.

Švicarski franak ojačao jer pak prema dolaru za 0,2 posto, na 1,1425 franaka za dolar.

Funta je, s druge strane, i dalje izložena pritiscima na slabljenje, pa joj je cijena u jednom trenutku skliznula na nove najniže razine u dva mjeseca, od 1,2915 dolara. Razlog su intenzivirani pritisci na premijerku Theresu May vezano uz pripremu planova za brexit, u kontekstu zapelih pregovora s oporbenim laburistima.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.