Dolar blago pao, u fokusu i dalje američko-kineske napetosti

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Nov.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar blago pao, u fokusu i dalje američko-kineske napetosti

LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago skliznuo prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima budući da je blagi zazor od rizika u prekonoćnom trgovanju, izazvan napetostima između Washingtona i Pekinga oko Hong Konga, u međuvremenu popustio.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bio u blagom minusu od gotovo 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, skliznuvši na 98,29 bodova. Pritom se zadržao unutar uskog raspona kretanja njegove vrijednosti.

Japanski jen, valuta-utočište u koju investitori nerijetko sklanjaju kapital u neizvjesnom gospodarskom i političkom okruženju, ojačao je pritom 0,2 posto prema dolaru. I švicarski franak, također valuta-utočište, ojačao je oko 0,1 posto prema dolaru.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1019 dolara, što znači da je ojačao 0,16 posto prema dolaru u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Nakon usvajanja američkih zakona kojima se podupiru prosvjedi u Hong Kongu, Kina je upozorila da će poduzeti oštre protumjere ako se SAD nastavi uplitati u ta pitanja, ističući kako su ti zakoni osuđeni na neuspjeh.

Pojačane napetosti između SAD-a i Kine predstavljaju prijetnju pregovorima oko prve faze trgovinskog dogovora, predloženog preliminarnog sporazuma kojim bi se okončao sukob dva najveća svjetska gospodarstva koji se protegnuo na 16 mjeseci.

"Kretanja valutnih tečajeva prilično su umjerena jer još čekamo kakav će biti odgovor Kine – ono što su dosad kazali bilo je prilično neodređeno", rekao je Adam Cole, glavni valutni strateg u RBC Capital Marketsu.

"Nije došlo do toga da izričito poruče da je time ugrožena prva faza dogovora, što tržišta očito brine, pa je stoga i njihova reakcija zasad prilično mlaka", dodaje.

Kineski juan u takvom je ozračju na inozemnim tržištima oslabio 0,2 posto prema dolaru, no cijena mu se zadržala unutar ovotjednog raspona kretanja. Osjetljiv na trgovinska pitanja, australski dolar, također je oslabio prema američkom, premda se pritisci na njegovo slabljenje više pripisuju zazoru od rizika zbog domaćih pokazatelja.

Budući da se u SAD-u slavi praznik Dan zahvalnosti, trgovci očekuju miran dan na valutnim tržištima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.