Dolar blago ojačao, jen najveći gubitnik

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Mar.2019, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar blago ojačao, jen najveći gubitnik

LONDON - Dolar je u petak na međunarodnim tržištima blago ojačao prema košarici valuta u relativno mirnom trgovanju na kraju tjedna, pri čemu je znatnije ojačao prema jenu, dok su viši prinosi navodno bili glavni povod investitorima za veće kupnje.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ojačao 0,2 posto, na 96,325 bodova.

Najveći gubitnik zbog jačanja dolara bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << jen, kojem je cijena u takvim okolnostima prema dolaru pala za 0,5 posto, na 111,89 jena za dolar, najniže razine u posljednjih 10 tjedana.

Valutama-utočištima poput japanske i švicarske u ovotjednom su trgovanju podršku pružale najnovije napetosti između Indije i Pakistana i prekid pregovora između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Iako su takva događanja bila uzdrmala valutna tržišta, završetak tjedna relativno je miran za ostale valute, čiji su se tečajevi većinom zadržali unutar uskog raspona kojeg se drže u posljednje vrijeme.

Tečaj eura prema dolaru skliznuo je 0,1 posto, na 1,1360 dolara, pri čemu se čvrsto drži raspona unutar kojeg se kreće posljednjih mjeseci.

Od važnijih gospodarskih pokazatelja ističe se podatak o rastu američkog gospodarstva u četvrtom kvartalu od 2,6 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. Rast je nadmašio očekivanja ekonomista iz Reutersove ankete koji su u prosjeku očekivali rast od 2,3 posto.

Investitori su se okrenuli kupnjama dolara zbog višeg prinosa budući da su ključne kamatne stope u SAD-u više nego u ostalim razvijenim gospodarstvima svijeta.

U fokusu su bili prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice, koji su u četvrtak poskočili na 2,731 posto, najviše razine od 6. veljače.

"Što je razlog oporavka dolara? Raspoloženje ili prinosi ? Odgovor glasi: sve se vrti oko prinosa", rekao je Simon Derrick, valutni analitčar u BNY Mellonu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.