Doktor Makena: Moguć potpuni oporavak Muambe, ali se ne zna kada

Izvor: Blic, 19.Mar.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktor Makena: Moguć potpuni oporavak Muambe, ali se ne zna kada

Direktor centra za nasledne srčane bolesti Univerziteta u Londonu Vilijam Makena izjavio je da je moguće da se fudbaler Fabris Muamba potpuno oporavi, ali da je još rano da se kaže kada će to biti.

"Lekari su došli do njega veoma brzo, ali ne znamo da li je protok krvi do njegovih vitalnih organa adekvatan", rekao je Makena.

Muambin klub Bolton je u poslednjem saopštenju naveo da on ostaje na intenzivnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nezi, ali da je "pokazao znakove poboljšanja" jer pomera

ruke i noge.

Makena je rekao da Muamba verovatno ima srčanu manu i da su naporni treninzi uticali da se on sruši na terenu.

"Vežbanje može biti uzrok za prestanak rad srca. Ako imate problem i nastavite da gurate sistem do krajnjih granica, on može da se raspadne", rekao je Makena.

On je kazao da je Muamba trenutno pod sedativima koji sprečavaju stvaranje otoka na mozgu.

Evropsko udruženje kardiologa i Međunarodni olimpijski komitet (MOK)ranije su predložili uvođenje obaveznog EKG pregleda za sportiste.

Profesor na Institutu za kardiologiju Univerziteta Indijana Daglas Zajps rekao je da je uzrok Muambinog problema verovatno genetske prirode.

"Kada se tako nešto desi nekome ko je u tim godinama, onda je najčešći uzrok genetska abnormalnost. Ne možete očekivati da neko ko ima manje od 35 godina može imati ozbiljnih problema sa srcem, osim ako nije u pitanju genetika", rekao je Zajps.

"Sportisti su pod stresom tokom igre, ima dosta adrenalina u njihovim telima. To može da ostvari interakciju sa urođenim problemom i izazove infarkt", dodao je Zajps.

Muamba je kolabirao u subotu tokom utakmice sa Totenhemom i od tada je na intenzivnoj nezi u bolnici za srčana oboljenja u Londonu.

On je u 41. minutu utakmice engleskog FA Kupa pao u nesvest, a lekari su na terenu deset minuta pokušavali da ga osveste, posle čega je odveden u bolnicu.

Utakmica je prekinuta na odluku sudije Hauarda Veba, što su podržali treneri oba tima.

Povezane vesti: Muambino stanje nepromenjeno, i dalje se smatra kritičnim Muambino stanje i dalje kritično, fudbaler Boltona ostaje na intenzivnoj nezi Aston vila i Bolton odlažu prvenstveni meč zbog Muambe Trener Boltona: Naredna 24 sata ključna za Muambin život Muamba ipak u kritičnom stanju posle kolapsa na meču sa Totenhemom!

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muamba se oporavlja!

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2012

Direktor centra za nasledne srčane bolesti Univerziteta u Londonu Vilijam Makena izjavio je da je moguće da se fudbaler Fabris Muamba potpuno oporavi, ali da je još rano da se kaže kada će to biti.

Nastavak na Sportal.rs...

Doktor koji je pomogao Muambi

Izvor: B92, 19.Mar.2012

Doktor koji je dotrčao na teren u trenutku kada je fudbaler Boltona Fabris Muamba doživeo srčani udar je istaknuti engleski kardiolog Endrju Diner...Pored činjenice da je vrhunski kardiolog Diner je i uspešni biciklista i otac troje dece...Diner je diplomirao na Univezizetu u Lidsu 1987. godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.