Dodirivanje sebe ublažava bol

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2010, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodirivanje sebe ublažava bol

Kada bi naučno mogla da se razume i objasni sposobnost samododira da ublaži bol, taj fenomen bi mogao postati deo lečenja, smatraju naučnici sa londonskog univerziteta.

Verovatno vam se dogodilo da se udarite i, potom, instinktivno dotaknete mesto koje boli i čini vam se da to ublaži bol. Novo istraživanje britanskih naučnika potražilo je uzroke tog fenomena, preneo je "Glas Amerike".

Za proučavanje te pojave, evropski naučnici su koristili varijaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << takozvane iluzije termičke rešetke. To je neobičan sklop osetljivosti koji dolazi utopljavanjem prstiju. Ako se zagreje drugi i četvrti prst, a ohladi treći: hladan treći prst, paradoksalno, oseća bolnu vrućinu. Iluzija je vrlo pogodna za naučne eksperimente jer je bol stvaran, a nije izazvan nikakvim stvarnim štetnim uzrokom.

Učesnici studije su obe ruke podvrgli iluziji termičke rešetke, a potom dodirnuli tri srednja prsta jedne ruke sa tri prsta druge. Rezultat je bio veliko smanjenje osećaja bolne vrućine, što se i ranije znalo.

Međutim, naučnici kažu da se bol smanjuje samo ako ista osoba dotakne svoje prste. Kad bi ih doticala neka druga osoba - koja je takođe iskusila termičku rešetku - osetljivost trećeg prsta je i dalje bila bolno vruća.

"To je vrlo zanimljivo, jer u smislu povratne osetljivosti nižeg nivoa, mozak dobija istu poruku o dodiru i toplini. Jedina je razlika da to nije bio vlastiti dodir. To nam je pokazalo da ono o čemu se tu stvarno radi jest integracija obe ruke u mnogo koherentniju reprezentaciju tela", kažu naučnici.

Osećaj boli može proizići iz zabune u načinu na koji mozak reprezentuje telo. Taj koncept može se ilustrivati kod osoba kojima je amputiran ekstremitet, a koje osećaju vrlo jak bol u delu tela koji nemaju.

"Najbolji primer toga što se događa kad je poremećena reprezentacija tela u mozgu je fantomska bol amputiranog ekstremiteta, gde je jedna hipoteza upravo to da mozak treba da bude redovno izveštavan o stvarnoj reprezentaciji tela. Dakle, telo je izgubilo ekstremitet, ali mozak ga i dalje doživljava kao da postoji. To razmimoilaženje može izazvati bol", navode naučnici.

Oni kažu da ako budu uspeli da bolje razumeju mehanizam sposobnosti samododira da ublaži bol, onda bi to moglo postati i deo lečenja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.